Flori minuscule, frunzulițe sau petale presate, capătă o nouă viață sub mâinile creatoarelor Loredana și Leona, două dintre „artizanele“ care își expun marfa la târgul organizat de asociația Produs în Bistrița-Năsăud, în perioada 24 februarie-8 martie.

Cu masca ce le acoperă zâmbetul și apăsați de restricțiile care încă opresc oamenii să dăruiască ori să îmbrățișeze, înfofoliți pentru a răzbi prin frigul ultimelor zile de iarnă, meșterii din cadrul asociației bistrițene și-au expus marfa cu încredere și optimism, sperând ca obiectele create de ei să aducă puțină bucurie în această perioadă încordată.
Loredana, creatoarea brand-ului Elfiarmaroc este unul dintre cei mai vechi membri ai asociația Produs în Bistrița-Năsăud și s-a făcut remarcată prin bijuteriile ei delicate care încastrează mici floricele sau petale.

În perioada pandemiei, Loredana a învățat să și cultive plante, nu doar să facă artă din ele, grădinăritul fiind noua ei pasiune. Pentru că au lipsit târgurile și evenimentele, s-a ocupat mai mult de creșterea celor două fete pe care le are și speră ca primăvara să vină cu mai multă speranță pentru artizani.

În această perioadă, când nu au fost târguri, am avut mai multă grijă de fete. Ne-am axat mai mult pe creșterea copiilor decât pe creație. Sperăm să vină primăvara și să fie mai bine, cu soare și cu voie bună.
Pandemia m-a ajutat să mă apuc de grădinărit. Așa, că dacă până acum foloseam plantele ca să fac bijuterii și să fac tot felul de minunății, am început să învăț și să le cresc de la sămânță. Grădinăritul e o nouă pasiune“, a spus Loredana.

Leona, un alt artizan care folosește plantele și materialele naturale pentru bijuterii creează mărțișoare din lut sau lavandă, pandative din rășină sau sticluțe, care încastrează insecte, plante, mușchi sau alte elemente din natură. Iubește muntele și fiecare creație a ei spune o poveste despre locurile pe care le-a cutreierat.

„Lucrez cu rășină epoxidică, cu plante, vopsea florescentă. De obicei, fac pandative. Folosesc diverse lucruri: plante de munte, de deal, mulaje de silicon sau sticluțe, lemn de soc scobit. Toate au efect terapeutic, au beneficii și povești. De fiecare dată când merg undeva – îmi place tare mult să merg pe munți- iau ceva din acel loc și fiecare pandativ reprezintă un ceva pentur. Vreau să aduc natura mai aproape prin ele. De unele îmi e foarte greu să mă despart“, a spus Leona.

Pandemia nu i-a adus, însă, foarte multă inspirație.

„Am avut un blocaj din cauză că nu am mai comunicat așa de mult, nu ne-au permis foare multe nici vremea. Eu iubesc oamenii și îmi place foarte tare să vorbesc cu ei, mă inspiră oamenii și natura. Dar dacă nu ai voie afară, nu ai voie cu oameni, eu nu mă mai simt inspirată“, a mai spus Leona.

Bijuterii fascinante creează și Larisa Bancea, în mâinile căreia orice material capătă o formă aproape magică. Inspiraționale sun mărțișoarele ei cu mesaje haioase.

SPUNE-TI PAREREA