Vineri, 19 februarie 2021, se împlinesc 145 de ani de la nașterea sculptorului român Constantin Brâncuși, considerat „sculptorul sufletului românesc“.

Mai multe evenimente sunt programate să aibă loc săptămâna aceasta, în ţară, pentru a marca acest eveniment. De asemenea, televiziunea națională va difuza o serie de programe cu tematica Brâncuși.

Constantin Brâncuşi (19 februarie 1876, Hobiţa – 16 martie 1957, Paris) a fost sculptor, pictor şi fotograf, recunoscut drept pionier al modernismului. Este considerat unul dintre cei mai importanţi artişti ai secolului 20. Între lucrările sale se numără „Coloana Infinitului”, „Masa Tăcerii”, „Poarta Sărutului”, „Domnişoara Pogany”, „Rugăciunea”, „Somnul”, „Danaida” şi „Cap de copil”.
S-a născut în satul Hobiţa, comuna Peştişani, din judeţul Gorj, într-o casă construită în întregime din lemn.
Mama şi-a dorit foarte mult ca fiul ei să devină preot în satul natal, dar destinul a avut alte planuri pentru el. La 27 de ani i se încredinţează cea dintâi comandă pentru un monument public: bustul generalului Carol Davila. Constantin Brâncuşi este considerat un inovator fiindcă a eliberat sculptura de imitaţia mecanică a naturii, a împletit ca nimeni altul spiritul şi sensibilitatea, exprimând însăşi esenţa lucrurilor, dinamismul formelor, combinând în operele sale simplitatea artei populare româneşti cu rafinamentul avangardei pariziene. Chiar și după trecerea sa în eternitate, faima sa şi a operelor sale nu a încetat să sporească. Chiar şi după zeci de ani, lucrările sale ocupă un loc de cinste printre marile creaţii artistice ale lumii.

1 COMENTARIU

  1. Venit acasa intr-o vizita de la Paris, marele BRANCUSI exclama. V-am lasat prosti cand am plecat, si v-am gasit si mai prosti. Desigur asta suna fix poporului roman din acele timpuri. Intrebare ? Oare nu este valabila si in prezent constatrea lui BRANCUSI ?

SPUNE-TI PAREREA