Pensiile speciale pentru parlamentari au fost astăzi eliminate printr-un proiect de lege depus de Partidul Social Democrat, iar toate prevederile depuse în trecut de PNL și USR PLUS (atunci USR) au trecut ca amendamente la proiectul PSD.
PSD a depus pe 9 februarie la Parlament un proiect de lege pentru tăierea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Proiectul are un singur articol, care stipulează că ”articolele 49 și 50 din Legea 96/2006 privind Statutul deputaților și senatorilor cu modificările și completările ulterioare se abrogă”.
Până astăzi, 800 de foști senatori și deputați primeau pensii speciale în valoare de zece milioane de euro pe an. Pensia specială medie a unui fost parlamentar este de 5.843 de lei pe lună.
Legea 96/2006 prevede ca parlamentarii cu 3 mandate încheiate să încaseze pensie specială ”în cuantum de 80% din venitul brut realizat în ultima lună de activitate înainte de data pensionării”. Aceste venituri scad cu 20% pentru parlamentarii cu 2 mandate si cu 40% pentru cei cu un singur mandate încheiat.
Iată părerea parlamentarilor din județul Bistrița-Năsăud despre eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari:
Diana Morar (PNL)
Diana Morar, deputat PNL: „Parlamentarii nu vor mai primi pensii speciale
Am votat în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului abrogarea articolelor din Statutul deputaților și senatorilor care introduceau dreptul la pensii speciale pentru parlamentari.
S-a reparat astfel o nedreptate, PNL fiind singurul partid care s-a opus în 2015 instituirii acestor sume nemeritate. Contributivitatea trebuie să rămână principiul pe care se sprijină acordarea pensiilor, iar legile trebuie făcute pentru oameni, nu pentru privilegii.
”Capitolul XI, alcătuit din articolele 49 şi 50, din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 49 din 22 ianuarie 2016, cu modificările şi completările ulterioare, se abrogă. De la data intrării în vigoare a prezentei legi încetează plata indemnizaţiilor pentru limita de vârstă acordate în baza prevederilor art. 49 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 49 din 22 ianuarie 2016, cu modificările şi completările ulterioare”, prevede legea adoptată astăzi”.
Robert Sighiartău (PNL)
Robert Sighiartău, deputat PNL: „Am votat ! Pensiile speciale ale parlamentarilor au fost eliminate! Sper să nu mai avem ,,probleme’’ la CCR. #faraPrivilegii”
Lorant Sas (USR Plus)
Lorant Sas, deputat USR PLUS a ales să fie și mai direct decât Sighiartău și a transpus mesajul într-o poză: „Am eliminat pensiile speciale ale parlamentarilor”.
Bogdan Ivan Gruia (PSD)
Bogdan Ivan Gruia, deputat PSD:Dacă Rareș Bogdan sau dvs cei de la guvernare nu puteți, uite că poate PSD: eliminarea pensiilor #speciale ale parlamentarilor.
De ce să fim mai speciali decât oamenii care ne-au votat?
Ce merite deosebite avem noi față de orice român care a muncit și a contribuit la sistemul de pensii?
O să spuneți că ăsta este populism, dar ceea ce ați făcut voi, cei de la guvernare, care ați anunțat că în 30 de zile eliminați pensiile speciale ce e?
Încă ceva. Aici ar fi fost bun Rareș Bogdan să ne explice cum Atât s-a putut!”.
Daniel Suciu, deputat PSD: „Toate partidele din precedentele mandate, fără nicio excepție, au votat cel puțin câte un beneficiu special pentru o categorie socio-profesională. Niciun parlamentar nu era credibil să ceară eliminarea pensiilor speciale ale altora fără să elimine, prima dată, propriul beneficiu. Astăzi, am făcut asta și de acum trebuie continuat. Se poate chiar prin Ordonanță de urgență dacă actualul executiv are această voință. Timp de un an nu a avut-o!
Ovidiu Florean, senator din partea PNL, la fel, a transmis mesajul printr-o fotografie:
Ioan Denes (PSD)

Ioan Deneș, senator PSD„Anul trecut, pe 20 decembrie 2020, mi-am dat demisia din poziția de senator PSD de Bistrița-Năsăud la al doilea mandat, sub formă de protest contra acestor pensii pentru a nu o primi, dar iată că nu a durat mult și astăzi s-a înfăptuit anularea pensiilor speciale cu votul majorității, fără UDMR. Este doar începutul. Noi așteptăm ca mâine să se dea o ordonanță de urgență pentru eliminarea celorlalte pensii speciale de la celelalte categorii socio-profesionale. Acest demers nu ține de legislativ, ci de executiv, așa că așteptăm un rezultat. Cât despre această eliminare, dacă românii iau act de criza economică în care ne aflăm, era normal ca Parlamentul să ia act de aceste pensii, doar că trebuie să se rețină faptul că nu doar cele pentru parlamentari reprezintă o cheltuială, ci și celelalte din categoriile socio-profesionale de care trebuie să aibă grijă puterea executivă”.

2 COMENTARII

SPUNE-TI PAREREA