După ce ani de zile telcenii au plătit pentru apă o sumă de aproximativ 100 de lei anual, o sumă modică ce nu acoperea nici măcar cheltuielile administrației locale pentru reparații și întreținerea rețelei, telcenii s-au răsculat când li s-au pus contoare și li s-au aplicat tarifele unitare Aquabis pentru apă și canalizare ( 3,98 lei/metru cub pentru apă potabilă și 2,96 lei/metru cub pentru canalizare (tarife fără TVA). E drept, tarifele sunt comparabile cu cele din zone ale țării unde captarea apei și alimentarea populației este o problemă, în condițiile în care Bistrița-Năsăud are un bazin hidrografic bogat și, în cele mai multe zone, apa vine prin cădere.

Oamenii din Telciu au început să fie taxați la apă începând cu acest an, după ce în comună s-au realizat o serie de investiții și extinderi ale rețelei. Aderarea comunei la ADI Apă-Canal a venit cu un contract de finanțare, prin care s-a extins rețeaua cu aproximativ 5 km, s-au montat peste 700 de cămine cu contoare și s-a realizat o stație de tratare. Rețeaua veche, amenajată în anii ’90 printr-o finanțare primită din Monthey, localitate înfrățită cu Telciu, a fost de asemenea concesionată de Aquabis, montându-se contoare acolo unde existau deja cămine. În comună au mai rămas în jur de 100 de familii care nu sunt deservite de rețeaua curentă de apă-canal.

Ca aceste investiții să poată fi realizate, Consiliul Local Telciu și-a dat acordul de intrare în ADI Apă-Canal, serviciul fiind predat către Aquabis din 2016 cu valabilitate pentru 5 ani. Dacă se va decide retragerea din ADI Apă-Canal, înainte de termen, așa cum vor o parte din localnici, comuna Telciu va fi nevoită să plătească 11,2 milioane de euro, valoarea investițiilor derulate prin Programul Operațional Sectorial (POS) Mediu.

Spiritele au fost agitate de liderul local AUR, Valeri Scuturici, care a strâns câteva sute de semnături pentru a-și susține ideea ieșirii din ADI Apă-Canal, mulți oameni vehiculând ideea că Aquabis le-a „furat“ telecnilor rețeaua veche de apă și acum îi pun la plată.

Nemulțumirile oamenilor au fost alimentate și de faptul că au existat câteva probleme cu apa, în ultima vreme, probleme care au fost remediate, pe parcurs. Stația de tratare a fost pusă în funcțiune acum câteva luni și, conform primarului Sever Mureșan, în prezent, apa care vine la robinet repectă standardele de calitate, char dacă are mai mult clor față de cum erau obișnuiți oamenii.

„Apa vine curată, dar problema este tariful la apă. Mergem și spre varianta de retragere din tot ce înseamnă ADI Apă-Canal, dar va trebui să ne gândim foarte bine. Va trebui să achităm niște bani pentru că s-au făcut niște investiții. Toate investițiile s-au făcut pentru creșterea calității apei.
Suntem aleși locali, nu ne putem opune oamenilor, dar oamenii trebuie să fie în cunoștință de cauză.
Dacă ne vom retrage, trebuie să facem ce e mai bine pentru oameni și pentru comună. Și dacă se va ajunge să mergem pe varianta solicitată ieri, să rămână sistemul de apă în administrarea comunei, chiar și în aceste condiții, se merge pe contoare și și trebuie să plătim pentru cât consumăm. Trebuie să plătești cât consumi, dar tariful trebuie să fie rezonabil“, a spus Sever Mureșan.

Chiar dacă Telciu a fost beneficiarul unor investiții în rețeaua de apă și canalizare, Sever Mureșan este de părere că tarifele la apă ar trebui să fie diferențiate, în funcție de zonă. Având în vedere că apa din Telciu vine prin cădere, nefiind necesare stații de pompare și cheltuieli suplimentare, primarul crede că tariful ar trebui să fie ajustat în funcție de această situație.

Suntem o comună în care apă vine prin cădere, nu trebuie stații de pompare. Dar e greu, Aquabis este operatorul unic, e greu să opereze cu mai multe tarife ca să fie echitabil pentru toată lumea“, a explicat primarul.

Pe de altă parte, nici oamenii din comună nu sunt obișnuiți cu noul sistem de taxare a apei. Mulți oameni au cișmele la care lasă apa să curgă, fie pentru a le feri de îngheț, fie pentru că sunt defecte, iar contorul se învârtește. De asemenea, cantitatea de apă necesară întreținerii unei gospodării diferă de cantitatea de apă folosită, de exemplu, într-un apartament, iar tarifele i-au luat prin surprindere pe localnici. Mulți dintre ei au renunțat la fântânile din curte și nu mai au acum surse alternative apă, în caz de nevoie.

„Trebuie să fim mai calcuți, cu consumul de apă și consumul tuturor resurselor“, este de părere primarul.

UPDATE: Într-un mail transmis pe adresa redacției, un localnic a transmis mai multe fotografii despre care susține că sunt de dată recentă, unde se vede că apa nu este la parametrii calitativi.

„Noi ce să plătim, aceasta apă nici la animale nu se poate da. În cele spuse de domnul director de la Aquabis, declara ca noi avem apă potabilă de 3 luni, data este recentă“, a scris acesta.

SPUNE-TI PAREREA