Am vizitat Castelul Teleki de la Posmuș în vara anului trecut, aflat într-o locație care nu poate să nu te încânte, înzestrat cu o liniște aparte. Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a investit cu cap pentru a readuce la viață un bastion al turismului din județ și unul dintre castelele care au fost uitate de „popor”, luate de comuniști înainte de 1989 și transformat în IAS.
În acele momente, curtea era plină de materiale de construcție, locul era acoperit de praf din pricina lucrărilor intensive, iar acum, după mai bine de jumătate de an, primim o veste bună: Lucrările sunt într-o stare avansată, iar castelul își va deschide porțile la toamnă, transmite Mihaela Ivan, purtător de cuvânt CJBN.
Castelul a fost construit în 1736. Inițial, avea o incintă dreptunghiulară pe laturile căreia se găseau magaziile, grajdurile și închisoarea. De-a lungul anilor a trecut printr-o seamă de incendii și de renovări care au schimbat total aspectul. Pe vremea comuniștilor a fost, desigur (ca multe alte castele din Transilvania) folosit pe post de IAS (Întreprinderea Agricolă de Stat). Pe domeniul respectiv se află și astăzi arbori seculari, existând un stejar care are 614 ani. În toamnă, Castelul Teleki își deschide porțile!
Au trecut prin dânsul oameni mari ai istoriei românești, precum Iancu de Hunedoara, dar și personalități emblematici din zonele externe, cum ar fi Carol Robert de Anjou.
Castelul își va deschide porțile din toamnă, în aceste momente fiind într-un stadiu avansat de modernizare. Lucrările au trecut la nivelul de finisaje.
„Castelul Teleki de acum un an este doar o amintire.
De mergi către Șieu, dintre dealurile Posmușului, cum ți Via Transilvanica la pas, vei descoperii un Castel cu ziduri puternice, un turn acoperit cu aramă, geamuri cu obloane și încăperi încălzite.
Lucrările au trecut la nivelul de finisaje, corpul 5 al clădirii având montată inclusiv centrala proprie.
Dnul Președinte Radu Moldovan ține foarte mult ca fiecare detaliu să fie supervizat de echipa de la Consiliul Județean, iar zilele acestea o să alegem inclusiv gresia, parchetul și nu numai.
Povestea Castelului Teleki de la Posmuș, continuă, iar la toamnă-și va deschide porțile pentru curioși, pasionații de istorie, de frumos, pentru cei cărora le e drag de Bistrița-Năsăud”, ne spune Mihaela Ivan, purtător de cuvânt al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.
Cum adica? Consiliul Judetean sau Mihaela Ivan alege gresia si parchetul? Cand restaurezi un castel presupune sa ai un arhitect su un designer cu experienta in domeniul asta, care iti impun prin proiect ce parchet si gresie TREBUIE sa pui. Se pare ca la noi se lucreaza pe sistemul „cum iti spun, asa il faci” fara a tine cont de niste aspecte importante…
Astept POSTAREA PLATITA a domnitei purtatoare de cuvinte: „Va place castelul Teleki? Mi-a iesit? Ma pricep?”
Il fac cum le trebuie….tare mi-as dori sa castige retrocedarea dl din Sieut…putini stiu ca inca se afla in proces…dar sa castige dupa ce.i pun astia si gresia si parchetul s-apoi na beleaua bani spalati…poi sleg gresia ca din lot idi pun si ei pe prag …isi restaureaza si ri casele…
Iancu de Hunedoara a murit in anul 1456, Carol Robert de Anjou in anul 1342, iar in articol se mentioneaza anul 1736 ca si data constructiei castelului. Este corecta data constructiei castelului?
Vreau sa pun eu ceternea, cum iau legătura cu dvs? Am pentru toate stilurile: Baroc, Versailles, Dubai, etc.