Trei bărbați au apărut în anul 2016 într-un reportaj înscenat realizat de jurnaliştii britanici de la Sky News despre un presupus trafic de arme, filmat în localitatra Jeica, comuna Mărișelu din Bistrița-Năsăud. Cei trei au fost condamnaţi de Curtea de Apel Bucureşti la închisoare cu suspendare pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Cei trei fuseseră arestați în urmă cu 5 ani pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi comunicarea de informaţii false – acuzații pentru care au fost achitați. 

Totuși, Aurelian Mihai Szanto şi Levente Pantics au fost condamnaţi la câte 10 luni închisoare cu amânarea aplicării pedepsei, cu un termen de supraveghere de 2 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Attila Csaba Pantics a fost condamnat la 2 ani şi 10 luni închisoare cu suspendare pentru aceeaşi infracţiune, cu un termen de supraveghere de 4 ani, perioadă în care el trebuie să presteze 80 de zile muncă neremunerată în folosul comunităţii. În cazul acestuia, pedeapsa a fost mai mare, deoarece avea o condamnare într-un alt dosar.

Presupușii traficanți de arme din România ar fi primit de la jurnalistul britanic 2.000 de euro pentru a apărea în acest material.

Una dintre armele care au apărut în reportajul Sky News a fost confiscată

Instanţa a mai dispus confiscarea specială de la Marcel Ferdinand Furman a unei puşti marca RATMIL UM Sadu, calibrul 7,62 mm, care apare şi în reportajul de la Sky News.

Judecătorii au decis ridicarea măsurilor asiguratorii instituite în cauză asupra sumelor de bani indisponibilizate şi asupra bunurilor folosite de inculpaţi la săvârşirea infracţiunilor, cu excepţia puştii marca RATMIL UM Sadu.

În august 2016, televiziunea britanică Sky News a difuzat un reportaj, filmat de jurnalistul Stuart Ramsay în România, în care apăreau trei cetăţeni români care le prezintă jurnaliştilor arme pe care ar fi intenţionat să le vândă.

După apariţia reportajului, procurorii DIICOT au deschis o anchetă şi i-au identificat pe românii care apăreau în reportajul respectiv: Aurelian Mihai Szanto, Attila Csaba Pantics şi Levente Pantics, persoane cu dublă cetăţenie, română şi maghiară.

Procurorii DIICOT susţineau că reportajul a fost fals în integralitatea lui, iar materialul a fost realizat de jurnaliştii britanici pentru a arăta că România este o ţară nesigură, vulnerabilă şi nu asigură securitatea frontierelor exterioare ale UE în zona flancului estic, unde traficanţii de arme îşi desfăşoară activitatea în mod nestingherit.

Printre armele prezentate se aflau o puşcă cu lunetă marca Steyr Mannlicher, o puşcă semiautomată cu alice şi o puşcă marca Ratmil, asemănătoare cu o armă militară de tip Kalaşnikov, care a şi fost confiscată, de altfel.

SPUNE-TI PAREREA