România riscă să nu mai fie lăsată să participe la competițiie internaționale și nici să organizeze vrei întrecere, scrie Gazeta Sporturilor, după ce schimbarea Agenției Naționale Anti-Doping a fost făcută pe criterii politice.
Mai exact, PNL, prin filiala de la Bistrița, l-a validat sâmbătă pe Adrian Crișan, fost mare campion la tenis de masă, ca propunere la funcția de președinte al Agenției Naționale Anti-Doping. Funcția este ocupată acum de fostul arbitru Cristi Balaj. Schimbarea încalcă, însă, protocolul WADA care prevede ca această procedură să fie una apolitică.
Organizaţiile PNL au formulat propuneri pentru funcţiile de secretari de stat, preşedinţi și vicepreşedinţi de agenţii, iar Biroul Politic Național al PNL a validat sâmbătă 72 de nume.
Printre ele, și cel al lui Adrian Crișan – fost sportiv de referință, în tenis de masă, participant de 5 ori la Jocurile Olimpice. Adrian Crișan a fost propunerea organizației județene PNL Bistrița-Năsăud și ar urma să-l înlocuiască pe Cristi Balaj în fruntea ANAD în doar câteva zile, însă exclusiv prin ordin semnat de prim-ministrul României.
Ioan Turc, primarul municipiului și, în același timp, președintele PNL Bistrița, a a făcut anunțul sâmbătă.
„Multiplul campion național la tenis de masă, bistrițeanul Adrian Crișan, propunerea PNL BN pentru funcția de președinte al Agenției Naționale Anti-Doping (cu rang de secretar de stat), a primit validare unanimă în cadrul Biroului Politic Național al Partidului Național Liberal. Este o recunoaștere și un imbold pentru toți sportivii care au, timp de decenii, rezultate deosebite fără a apela la substanțe interzise. De exemplu, Adrian Crișan adusese tenisului de masă din țara noastră prima medalie europeană după 52 de ani. Îi urez mult succes în asigurarea unui climat competițional curat pentru mișcarea sportivă din România!„, a spus Ioan Turc.
Numirea lui Adrian Crișan intră în contradicție, însă, cu regulamentele internaționale.
În regulamentul Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA), semnat de toate țările – evident, și de România, e specificat clar că nu se acceptă imixtiunile politice.
„O schimbare la nivel de guvern nu ar trebui să aibă niciun impact asupra activităților și operațiunilor respectivei organizații antidoping în scopul de a asigura continuitatea și sustenabilitatea programului național antidoping”, prevede statutul WADA, updatat la 1 ianuarie 2021.
Mai mult, tot WADA prevede că „Pentru a contribui la independența operațională a organizațiilor naționale antidoping, cadrul de reglementare la nivel național trebuie să asigure că mandatul conducerii nu depinde și nu este afectat de schimbările de la nivelul conducerii politice sau guvernamentale. În legea națională trebuie clar definite:
1. Procedura de numire a conducătorului NADO, care trebuie să fie transparentă, apolitică, la timp și bazată pe experiență și pregătire
2. Criteriile de numire
3. Durata mandatului și opțiunea reînnoirii”
Cristian Balaj este convins că dacă decizia PNL va fi pusă în aplicare, WADA va lua măsuri dure împotriva României.
„Preşedintele PNL Bistriţa nu cred că are de unde să cunoască angajamentele României la nivel mondial, nu are de unde să ştie ce înseamnă această conformitate care se pierde imediat dacă WADA stabileşte că a avut loc o ingerinţă politică. În momentul în care ne dispare conformitatea, avem soarta Rusiei și știți ce a pățit Rusia, deși e un colos în comparație cu România. Mai exact, dacă pierdem conformitatea, sportivii noştri nu mai participă la nicio competiţie majoră – jocuri olimpice, campionat mondial, campionat european! Și nici nu mai avem voie să organizăm niciun eveniment sportiv internaţional”, a declarat Balaj la TelekomSport.
În 2019, WADA a suspendat Rusia pentru 4 ani în urma mai multor cazuri de dopaj. Așa că sportivii ruși nu mai pot concura până în 2023 decât sub steag neutru, iar sancțiunea se aplică inclusiv la JO de la Tokyo și la CM din Qatar 2022!
Gazeta Sporturilor a explicat și situația lui Cristian Balaj, care, de asemenea, a fost suținut de PSD.
„Cristi Balaj este președinte ANAD din 2019 și are un mandat pe 5 ani. El a fost numit în această funcție pe vremea guvernării PSD, fără a avea vreo pregătire în zona antidopingului. A fost însă susținut politic, la fel cum se întâmplă acum cu Crișan. Care e totuși diferența? Înlocuirea președintelui ANAD în timpul mandatului nu poate fi decât profesională. Adică un partid nu are voie să înlăture șeful Agenției pentru a-i atribui altcuiva acel post înainte de expirarea mandatului de 5 ani decât dacă sunt explicații solide de natură profesională – de exemplu: cazuri grave de dopaj acoperite de Agenție, lipsă de rezultate, neimplicarea în proiecte, scandaluri provocate, probe ascunse etc“, scrie gsp.ro.
Citiți articolul, pe larg, aici!