Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a fost prezent joi seara în cadrul emisiunii LIVE realizată de Bistrițeanul, și a răspuns mai multor întrebări care țin de administraia județului.
Acesta a fost întrebat de problema gunoaielor în albiile râurilor din județ, în special, pe râul Somșe, unde a a fost semnalată gravitatea poluării cu deșeuri aruncate de localnici. Un prim pas spre rezolvarea a fost luat la Sângeorz-Băi, unde primarul Traian Ogâgău a monitorizat această problemă de mediu și a montat și câteva camere de supraveghere.

Este impardonabil ceea ce se întâmplă. Avem un prefect al județului. Prefectul județului, conform codului administrativ nou și modificat ieri, controlează conduce, coordonează instituțiilor deconcentrate în teritoriu.
Domnul primar Ogâgău merită, are toată stima, tot respectul și aplauzele mele, aici, publice.
Eu n-am primari subordonați. Domnul primar Ogâgău este un model de spirit civic care s-a dus în timpul liber, a monitorizat, am văzut și eu postările dânsului, merită toată aprecierea noastră că se implică într-o astfel de problemă“, a comentat Radu Moldovan.

Acesta a explicat, de asemenea, că vede o rezolvare a problemei deșeurilor aruncate pe malul sau în albia râului prin formarea unor echipe mixte de voluntari care să „înfieze“ câte o porțiune din râu, pe modelul Via Transilvanica, să aibă grijă de el și să îl monitorizeze.

Atribuțiile sunt ale Gărzii de Mediu. Dacă eu aș fi prefect al județului Bistrița-Năsăud, mi-aș lua ca prioritate acest subiect care este unul care trenează de ceva vreme, cu echipe mixte de jandarmi, polițiști, toi care au dreptul de a sancțion… Garda de Mediu, și le-aș împărți pe porțiuni, responsabilitatea.
I-aș lua pe domnul Lupșa, pe domnul Furnea (pe domnul Florea îl lăsăm că el e săracul cu ISU, cu incendii, cu pandemia) și aș spune: câți jandarmi vor să fie voluntari? Înfiem, pe modelul proiectului Via Transilvanica, câte un kilometru din albia râului Someș. Cu comisarul de la Garda de Mediu. Și, în timpul liber, trecem pe acolo. Și punem fiecare câte 200 de lei, că au salarii bune și jandarmii, și cumpărăm camere video. Sunt dinastea pe care le pui prin copac, pe nu ști unde. Trebuie să avem și spirit civic. Să facem și voluntariat. Eu mă înscriu într-o echipă dinata. Eu cumpăr camera video și înfiez un kilometru dintr-un râu, unde-i mai rău, acolo să mă pună pe mine“, a spus Radu Moldovan.

Citește și:

Gunoaiele de pe Someș i-au băgat în ședință. Întâlnire pe tema mediului la Prefectură

4 COMENTARII

 1. STOP JOC !!! Transmit domnului Presedinte RADU MOLDOVAN ca este in urma bine cu ce zice dansul aici. Nu este vorba de nici un model de copiere de la alte ONG-uri. In fapt sunt primul cetatean care in urma cu trei ani a si adoptat 2km. de rau din corpul de apa SIEU, de la intrarea in satul Sirioara si pana la balta Cristurului. Amicul meu CRISTIAN TETCU este artizanul in premiera al proiectului KILOMETRUL ALBASTRU si prevedea fix acest aspect. Insa cum civismul la noi nu exista pana acuma doar eu m-am inscris la asta. Nimeni nu are treaba cu raurile decat cand trimiti petitii si umbli ca un nebun din timpul tau. Meritul este clar al lui TETCU dar nici el nu este platit si ascultat de nimeni si atunci cu atat mai mult nu pot permite ca stirea sa nu fie exacta.Deasemenea eu umblu singur ca nebunul in fiecare primavara pe locurile de pescuit, cu benzina mea cu sacii si efortul meu, dar nimic

 2. Sa dea domnu’ sa fie eficienta masura , dar tare ma tem ca nu s-or prea inghesui ” vluntarii ” .
  Adica, pe banii tai, sa cumperi camere video, sa stai de paza pe 1 km de curs de apa si nonstop sa vezi cine polueaza. Si ma rog frumos, cand vei vedea cate un tzaranoc cu caruta , cate un moci.cos ori cate un pa.du.chios din asta necivilizat ( ca astfel de cio.par.lani veti vedea ) ca arunca gunoaiele acolo, ce le poti face , inafara faptului ca va trebui , atunci pe loc , sa anunti autoritatile de mediu , Primaria sau Politia Locala … care te vor pune de martor implicit, ba te mai si recunoaste moci.co.su’ … , ia ura pe tine si te trezesti cu masina ta zgariata si devastata prin parcare… sau te miri ce-i mai vine in minte na.ta.raului sa-ti faca din razbunare … in tip ce legea nu te apara in nici un fel, tu, neavand nici o autoritate publica .
  Place – nu place societatii, solutia este in infiintzarea Politiei sau Jandarmeriei Padurilor, Apelor, Mediului si Domeniului Cinegetic , ca structura mobila , permanenta, idependenta , subordonata direct prefectului si cu dotarea necesara unei interventii rapide la locul cu pricina, care sa-i prinda pe cei care incalca legile si polueaza ori deverseaza deseurile in alte locuri decat cele autorizate .
  Problema este cu masurile de constrangere care trebuie aplicate, sa aiba eficienta necesara combaterii fenomenului . Cea mai eficienta masura, este cu ” retinerea faptuitorului, arestarea,condamnarea in regim de urgentza ” la munca FORTZATA in folosul comunatii , INDIFERENT CAT ESTE DE SANATOS FIZIC SI PSIHIC , indiferent de ” grad si functie ” … si sub supravegherea acestei structuri, pusi sa munceasca la asanarea zonelor, condamnarea facundu-se pe ” zile munca fortzata ” . Cine nu se supune, atunci transformarea condamnarii in in inchisoare , unde din nou… sa fie dusi la munci in folosul comunitatilor si nu tinuti sa putoreasca in puscarii pe banii nostri publici .
  Cele mai eficiente ar fi ” masurile medievale ” ( cu bataia cu scorbaciul cu bube, in public ) ca masura aplitata ” pe loc ” … si va garantez io ca nimu.ru.gul altul nu mai face nici el si nici altii la care asta o sa povesteasca ce a patit , dar aceste masuri sunt desuete si astazi sunt considerate INUMANE , dar mo.ci.cosul se poate comporta INUMAN fara nici o problma si noi, societatea asta proasta ( fraiera si foarte umana ) , sa stam si sa asistam cum nimu.rugii si moci.cosii isi bat joc de noi , ptr ca msurile prevazute de ” legile astea umane ” … nu au nici o eficientza . . .
  Mult mai putin va cheltui societatea pentru aceste structuri de Politie/Jandarmerie… decat sa investeasca in ecologizarea, refacerea si repararea pagubelor incomensurabile prin aceasta poluare… ptr ca odata taiati, copacii nimeni nu-i mai poate repune inapoi pe picioare, mediul odata poluat, nimeni nu-l poate repara imediat… si refacerea infrastructurii ” pamantesti ” dureaza ani de zile… daca nu zeci de ani… s.a.m.d.
  Este chestiune de REgandire si de REorganizare sociala daca vretzi … ! Cu ” voluntariatul „… mai slabiti-ne ca este cam desueta problema, Ceausescu pur si simplu ” terminandu-ne ” … pe toti … in epoca lui de ” aur ” ! FARA BANI, NIMENI NU MAI MISCA NICI UN DEGET ! Ganditi-va atfel !

 3. Continuam ! Va informez ca de fapt in 2011 a pornit acest proiect initiat de TETCU. Informatii doar la el si la cei care l-au sustinut efectiv. Adica la mine .

 4. Domnul Balan, Tetcu asta al Dvs n-are decat , impreuna cu Dvs , sa stea VOLUNTAR toata ziua si sa culeaga gunaie de pe cursurile de apa , ca nu-l opreste nimeni . Daca nu era pescar sunt sigur ca nu-l interesa problema . Pe toata lumea deranjeaza poluarea, dar civilizatia romaneasca nu de aici trebuie sa porneasca … culegand toata ziua mizeria facuta de cio.par.lanii pe care-i avem …
  Pana nu se vor introduce in legile romanesti, ca masuri de constrangere BATAIA CA-N INDIA ASIATICA ( CU BOTA DE BAMBUS , ori cu scorbaciul cu bube ) … amenzile si puscariile nu vor da absolut nici un rezultat . MASURI MEDIEVALE … si se rezva toate problemele de indisciplina sociala ! Asa scrie si in Sfanta Biblie si se pare ca este masura cea mai eficace. Batuti, spanzurati ori impuscati … fara mila , ca avem derbedei si mo.ci.cosi destui si putem foarte bine trai si fara ei … De ce ma cio.mar.lanii nostri in diaspora respecta toate legile tarii pe unde umbla si cand vin inapoi sunt derbe.deii der.be.deilor de pe lume ?!

SPUNE-TI PAREREA