Complexul Muzeal Județean Bistrița-Năsăud găzduiește, la secția de artă, și o parte dintre lucrările unui pictor important, considerat unul dintre puținii artiști români asociați artei pop. El a avut o ascensiune impresionantă, reprezentând România în cadrul ami multor expoziții internaționale. A reușit să facă un turneu în Occident, în perioada 1973-1974, iar în 1986 ajunge să picteze la curtea regelui Hussein al Iordaniei, devenind primul artist autohton care-și etalează talentul în fața unui suveran extraeuropean. Una dintre lucrările sale, intitulată „Flori“, se află în colecția secției de Artă Contemporană a muzeului din Bistrița.
O prezentare mai amplă despre artist aparține muzeografului dr.Alina Ilea Sabo:

Corneliu Brudașcu, un pictor original și modern al florilor și indiferent de buchetul care-i servește drept muză în micile sale simfonii, artistul restituie privirilor noastre un crâmpei al realității, în care culoarea se menține permanent în limitele unei libertăți care asigură expresivității sale o descătușare totală.
În colecția Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, regăsim o frântură din opera artistului, iar în cadrul secției de Artă Contemporană, pe simezele expoziției permanente puteți vizualiza lucrarea cu titlul Flori, ulei pe pânză, dim. 60×68 cm, nr. inv. 5130, semnată în colțul din partea dreaptă. Vă invităm azi să le descoperim împreună celelalte picturi ale artistului, aflate în patrimoniul secției. Compozițiile sunt realizate în tehnica uleiului pe pânză având același titlu: Flori, dim. 50×55 cm, nr. inv. 5117, semnată atât în colțul din dreapta cât și pe spatele lucrării, fiind datată din 1970, și lucrarea Flori, ulei pe pânză, dim. 50×50 cm, nr. inv. 4896, fără datare (probabil din 1971).
Născut în 28 ianuarie 1937 la Tusa, Corneliu Brudașcu este unul dintre cei mai populari artiști români contemporani ale cărui tablouri pot fi admirate la diferite galerii din țară (Bistrița, București, Cluj-Napoca, Galați, Zalău) și străinătate (Ungaria, Germania, Franța, Marea Britanie, Elveția, Spania, Suedia, Olanda, Canada, Africa de Sud, Iordania, Coreea, SUA și Anglia). Cornel Brudașcu a studiat la Institutul de Arte Ion Andreescu din Cluj, absolvind în 1962. Este unul dintre puținii artiști români asociați artei pop și unul dintre mentorii grupului de pictori figurativi tineri cunoscuți internațional sub denumirea Școala de la Cluj.
Artistul restituie privirilor publicului fragmentul unei realități, căreia culoarea îi dăruiește totul. În pictura sa, valorile de sensibilitate plastică își adjudecă o forță constructivă profund evocatoare, oferind o imagine tridimensională a obiectului (sau personajului) reprezentat, care își dezvăluie existența plenară prin intermediul unor efecte de tip scenografic, atent orchestrate.
În 1970, își organizează prima expoziție personală, la București, prilej cu care intră în contact cu Poliana Cristescu, nora lui Nicolae Ceaușescu. Doi ani mai târziu (1972), primește sarcina de a reprezenta România la expoziția internațională de la Moscova. Succesul fulminant dobândit în cadrul manifestării, coroborat cu simpatia Polianei, îi oferă posibilitatea efectuării unui turneu în Occident (1973-1974), care cuprinde concursurile de pictură de la Toulon, Cagnes-sur-Mer, Viareggio și Prato.
În 1982, reușește să obțină Medalia de Aur la Concursul de Pictură de la Košice (cu compoziția Requiem pentru Hiroshima). În 1986, ajunge să picteze la curtea regelui Hussein al Iordaniei, devenind primul artist autohton care-și etalează talentul în fața unui suveran extraeuropean.
Expune pe piața artistică din străinătate și organizează expoziții personale în SUA (Roanoke, Raleigh – 1996), Olanda (Haga – 1994, 1996), Franța (Centre Pompidou Paris, 2016), Germania (Plan B Berlin – 2012) etc.
În 2016 faimosul muzeu londonez de artă modernă și contemporană Tate Modern i-a dedicat pictorului român Cornel Brudașcu o sală întreagă. Expoziția cu titlul“The World Goes Pop”, a cuprins lucrările sale “Chitarist”, “Compoziție”, “Tineri pe șantier” sau “Portret de grup” .
Ca mulți exponenți ai vremii sale, pictorul a avut parte de o carieră prolifică, desfășurată pe parcursul a cinci decenii și jumătate (din 1962 până în prezent) și de un statut social privilegiat, care i-a permis să se implice în numeroase acțiuni civice.
Criticul de artă Negoiță Lăptoiu, spunea despre Corneliu Brudașcu, că a rămas fidel viziunii în care s-a consacrat, hiperbolizând evidențele concretului, proiectând zîmbetul scânteielor florale adevărat vârtej de vibrații polifonice, pe fondul unor pasaje de tonalități închise ce aruncă o undă de enigmatic peste fastul argumentului vegetal.

SPUNE-TI PAREREA