Starea de urgență, carantinarea municipiului Bistrița,  dar și cele două serii de alegeri, le-au adus jandarmilor bistrițeni, mai multe misiuni în 2020.  Jandarmii au participat la însoțirea coloanelor de mașini cu cetățeni reveniți în țară după izbucnirea pandemiei, dar au fost și mai vigilenți în supravegherea populației la puținele evenimente organziate în 2020, cu restricțiile de rigoare. De asemenea, oamenii aflați în vacanță, pe perioada sezonului estival, s-au aflat tot timpul sub supravegherea jandarmilor. Jandarmii au avut mai puține misiuniu de asigurare a ordinii publice la manifstări și evenimente ( 628 de misiuni de asigurare, în scădere cu 50,28 %), având în vedere că majoritatea evenimentelor cu public au fost anulate.

 

Conform unui raport al Inspectorualui Județean de Jandarmi Bistrița-Năsăud, structurile de ordine publică au executat 8.799 misiuni de ordine publică,  în creștere cu 17,76 %, faţă de 7.472 misiuni în 2019. 

 

În  cursul anului 2020 s-au stopat activitățile infracționale in 458 cazuri, în creștere cu 140% și a fost sancționată componenta antisocială în 7.252 situații, în creștere cu 483%.

Situația operativă aparte și gradul de implicare al efectivelor de jandarmi și poliție a dus la o scădere  cu 15,12% a infracțiunilor stradale sesizate, se constată în raport.

 

Iată câteva date din raportul de activitate al jandarmilor:

O atenţie deosebită a fost acordată dezvoltării Jandarmeriei Montane, prezenţa jandarmilor în această zonă asigurând turiştilor un grad sporit de siguranţă, garanţia unei intervenţii rapide şi eficiente în condiţii climaterice deosebite, precum şi o implicare activă, în acţiunile de protejare a mediului organizate independent in cadrul campaniilor naționale sau in colaborare cu alte organizații.  În anul de referință, un număr de 27 cetățeni s-au aflat în dificultate în zona montană iar colegii noștri i-au asistat cu profesionalism.

          Printre provocările din perioada încheiată, amintim:

starea de urgență (cu impunerea unor măsuri nefamiliare populației, escortarea cetățenilor repatriați, asigurarea ordinii in zona centrelor de carantină, greutățile privind asigurarea protecței personalului propriu prin furnizarea echipamentelor de protecţie individuală)

sezonul estival (cu limitarea accesului publicului in zone turistice deosebit de populate)

starea de alertă, prelungită succesiv (cu adaptarea continuă la restricțiile impuse conform hotărârilor de guvern, gestionarea stărilor de nemulțumire ivite odată cu restricțiile)

carantinarea municipiului Bistrița (cu efortul forțelor MAI de restricționare a circulației, în ciuda deficitului de personal și în perioada cea mai nefavorabilă în privința condițiilor meteo, Bistrița fiind prima localitate ieșită din carantină la sfârșitul perioadei inițiale)

– cele două serii de alegeri și campaniile electorale aferente (au necesitat măsuri deosebite pentru a unii dezideratele privind asigurarea ordinii publică concomitent cu menținerea sănătății populației și a colegilor noștri)

sezonul rece și sărbătorile de iarnă (unde putem să ne aducem aminte de campania extraordinară în care într-o perioadă de doar 10 zile s-a reușit impreună cu colegii polițiști contactarea tuturor societăților cu activități in domeniul HoReCa, iar cu colegii din jandarmeria montană să finalizăm informarea privind prevederile legale a cetățenilor cu locuințe de vacanță, astfel încât anul 2020 să aibă cele mai liniștite sărbători.

Nu în ultimul rând, trebuie să apreciem profesionalismul colegilor care au reușit să indisponibilizeze in această perioadă un număr de 16.178 articole pirotehnice, care ar fi prezentat un risc deosebit dacă ajungeau in mâinile copiilor noștri.

În perioada de referință, s-au desfășurat acțiuni pe următoarele coordonate:

– misiuni de asigurare a ordinii publice;

– misiuni de menținere a ordinii publice în sistem integrat;

– misiuni pentru punerea în aplicare a măsurilor stabilite pe timpul stărilor excepționale (starea de urgență, starea de alertă);

– activităţi de prevenire şi combatere a faptelor antisociale;

– acțiuni în cooperare sau în colaborare cu alte instituții.

 

Pe segmentul protejării populației împotriva imbolnăvirii cu virusul SarsCov2 s-au desfășurat următoarele activități:

– S-a asigurat insoțirea coloanelor de mașini cu cetățeni reveniți în țară la debutul pandemiei. (au fost executate 41 de misiuni de însoțire a transporturilor spre centrele de carantină sau de tranzitare a județului).

– S-au instituit măsuri specifice pentru asigurarea securităţii celor 11 centre de carantină .

– Pe timpul starii de urgență și pe timpul carantinării municipiului Bistrița s-au realizat filtre rutiere in sistem mixt, pentru limitarea circulației rutiere.

– S-a asigurat o prezenţă activă în spațiul public prin patrulări și acțiuni punctuale.

S-a asigurat ordinea publică pe timpul manifestărilor publice permise de legislație, cu accent pe respectarea măsurilor epidemiologice atât de către organizatori, cât și de către toți participanții.

– S-a participat la verificarea persoanelor izolate/crantinate la domiciliu.

– S-a verificat respectarea măsurilor de suspendare/restricționare temporară a activității restaurantelor, hotelurilor, cafenelelor, cluburilor, cazinourilor, sediilor asociaţiilor şi altor localuri publice.

– S-au sprijinit autorităţilor responsabile în derularea anchetelor epidemiologice.

         Regulile și restricțiile impuse de legislația specifică în vigoare, precum și politicile publice implementate strict pentru prevenirea și limitarea răspândirii comunitare a virusului SARS COV-2 au necesitat o abordare integrată interinstituțional pentru orientarea tuturor acțiunilor, astfel încât sa se armonizeze interesul legitim pentru realizarea obiectivului general de creștere a gradului de siguranță și protecție a cetățeanului.

Diminuarea numărului manifestărilor din spațiul public a generat o scădere semnificativă a misiunilor pentru protecţia participanţilor, a infrastructurii şi prevenirea tulburării ordinii şi siguranţei publice, astfel, în perioada de referinţă au fost executate 628 misiuni de asigurare a ordinii publice, în scădere cu 50,28 %. 

În vederea creşterii gradului de siguranţă a cetăţenilor, inspectoratul a participat la menţinerea ordinii publice prin patrule  de jandarmi in zona urbană a județului, pe traseele montane, in Stațiunea Balneoclimaterică Sîngeorz Băi  și in în sistem integrat cu Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița Năsăud, sens în care au executat un număr de 3.593 misiuni, în creștere cu 66,96 % faţă de anul precedent. Aceste misiuni au fost organizate în corelare cu evoluţia situaţiei operative şi a hotărârilor adoptate în cadrul C.N.S.S.U. și C.J.S.U.

  Pentru verificarea  respectării măsurilor epidemiologice au fost organizate  și  desfășurate 1.346 acţiuni punctuale atât independent cât și în comun cu structurile de poliţie, direcţionându-se efortul către zonele de risc, prin folosirea cu maximă eficienţă a mijloacelor de mobilitate din dotare.

În baza planurilor de cooperare şi a protocoalelor de colaborare încheiate, pentru reducerea infracţionalităţii, inspectoratul nostru a executat 679 misiuni în cooperare /colaborare cu alte instituţii.

SPUNE-TI PAREREA