O femeie din Bistrița-Năsăud a obținut de la statul elvețian daune morale în valoare de 922 de euro, după ce a fost sancționată pentru cerșetorie pe un drum public din Geneva. Conform bistrițaexpress.ro, femeia este din Pintic, comuna Teaca.

Elveţia a fost condamnată de CEDO să plătească daune morale unei femeii pentru că i-a aplicat o amendă prea mare pentru cerşetorie. De asemenea, tânăra a primit și câteva zile de detenție, pentru că nu a putut plăti amenda.

CEDO apreciază că sancţiunea aplicată reclamantei nu constituia o măsură proporţională nici în scopul luptei împotriva criminalităţii organizate, nici al celui ce vizează protecţia drepturilor trecătorilor, rezidenţilor şi proprietarilor de magazine“, explică instituţia judiciară a Consiliului Europei, cu sediul la Strasbourg, scrie presa elvețiană, potrivit Agerpres.

Femeia de etnie romă, născută în 1992, ar fi analfabetă și a fost condamnată în ianuarie 2014 la 500 de franci elveţieni amendă pentru cerşetorie pe un drum public. Tânăra, care nu avea un loc de muncă şi nu primea ajutor social, a fost apoi plasată în detenţie provizorie pentru că nu a plătit amenda, mai scrie sursa citată.

Plasată într-o situaţie de vulnerabilitate manifestă, reclamanta avea dreptul, inerent demnităţii umane, de a putea să-şi exprime situaţia grea şi să încerce să-şi asigure nevoile de bază prin cerşetorie“, motivează CEDO.

Prin urmare, Elveţia a încălcat articolul 8 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, articol ce protejează respectarea vieţii private şi familiale și trebuie să-i achite reclamantei 922 de euro daune morale, a decis Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Mai multe despre acest caz, puteți citi pe clujust.ro.

1 COMENTARIU

  1. Pai este de notorietate faptul ca amenzile mari in general NU SUNT PLATITE si statul pierde prin politica ” durului excesiv ” . CEL MAI BINE ” multe si mici ” care pot fi suportate, ca oricum NU amenzile vor inlatura acest fenomen . Bine ar fi ca statul sa le transforme in munca FORTZATA ( nu benevol ) in folosul comunitatii, ptr ca benevol nimeni nu o sa vrea sa munceasca , maiales din randul acestei categrii de pu.tu.rosi si mier.abili … !
    Trebuie facute ” centre de cersetori ” unde sa fie adunati fortzat toti cei care duc un stil de viata parazitara, acolo sa li se asigure cazare, caldura, igiena, macar 2 mese pe zi si SCOSI FORTAT LA MUNCI SOCIALE , ca indiferent de bolile de care sufera sau ba, toti… pot face ceva util societatii . A-i lasa liberi pe strazi, a le arunca cate o carmoaja de pita si cate un banutza… i a se manifesta acel gen de ” mila crestina ” de prost gust … NU REZOLVA PROBLEMA , CI DIN CONTRA LE INTARESTE IDEIA DE TRAI PARAZITAR .

SPUNE-TI PAREREA