Profilele de arhitectură, arte plastice, muzică și pedagogic din Bistrița-Năsăud, anul școlar 2021-2022, vor avea continuitate după mai multe intervenții la Ministerul Educației.

Reamintim că, acum câteva zile, conform planului de școlarizare pe 2021-20222, urmau să fie desființate clasele de aritectură și de muzică de la „Corneliu Baba“, respectiv, „Tudor Jarda“. În urma presiunii publice, s-a revenit asupra deciziei, dar s-a hotărât, în schimb, desființarea clasei de Pedagogic de la Liceul de Muzică „Tudor Jarda“. Acest lucru a iscat de asemenea, nemulțumire, așa că, în această dimineață, primarul municipiului Bisrița, Ioan Turc, a transmis un nou mesaj.

Ministerul Educației este de acord ca, la liceele “Corneliu Baba” și “Tudor Jarda” din Bistrița, structura de clase a IX-a să rămână ca în prezent.
Astfel, ca rezultat al discuțiilor pe care le-am avut cu reprezentanții ministerului de resort, va exista continuitate la profilele arhitectură, arte plastice, muzică și pedagogic, ca și până în acest an școlar. Chiar dacă Inspectoratul Școlar Județean aplicase norme în vigoare, nu am acceptat, în calitate de primar al municipiului, ca specializările vocaționale să fie eliminate chiar și numai pentru 1 an.
Voi depune toate diligențele pentru ca impactul unui număr mai mic de elevi în clasele a IX-a să fie atenuat, astfel încât și alte clase să fie menținute în unitățile de învățământ din județul nostru“, a transmis Ioan Turc.

26 de clase de liceu urmau să fie desființate în anul școlar următor. Conform ISJ BN, propunerea este fundamentată pe criteriile menționate în ordinul amintit, pe efectivele claselor a VIII-a, conform SIIIR (Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România) și a datelor furnizate de Institutul Național de Statistică. Astfel, în acest an școlar sunt înscriși 2210 de elevi, ceea ce reprezintă un număr de 76 de clase. Această scădere a populației școlare reprezintă un fenomen național, datorat faptului că în anul școlar 2012-2013 părinții au putut opta pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare sau în clasa I.

SPUNE-TI PAREREA