Rareș Bogdan și Robert Sighiartău au reacționat dur și îl acuză pe Ludovic Orban, fost premier al României, de conducere discreționară, iar, deciziile în calitate de prim-ministru cât și de președinte PNL erau luate în funcție de consultațiile cu anumiți consilieri “loiali” ai dânsului.

Mai mult, nu se pot afirma oameni din partid importanți, respectiv Emil Boc, Bolojan de la Oradea sau Fluture de la Suceava.

“Vă spun o chestiune dureroasă. Uneori mi se părea că atunci când eram la măsuţa mea de realizator cu o audienţă foarte mare şi o influenţă foarte mare în emisiune aveam mai multă putere decât ca prim-vicepreşedinte al partidului de guvernământ. Partidul nu a fost condus clasic, tradiţional, aşa cum a fost condus PNL, PDL în epoca pre Ludovic Orban. Partidul a fost condus de un singur om, de Ludovic Orban. Noi nu am avut, nici eu, nici Robert Sighiartău, nici Iulian Dumitrescu, nici Mircea Hava, nici Raluca Turcan, Florin Roman, Ilie Bolojan, Gheorghe Flutur, Emil Boc, nu am avut niciun fel de putere reală în cadrul guvernării”, a mărturisit duminică prim-vicepreşedintele Rareş Bogdan, la Interviurile lui Cristoiu, de la Aleph News.

„Eu, de exemplu, în iunie am solicitat împreună cu Robert Sighiartău primenirea Guvernului. Nu am făcut-o în spaţiul public (…) Am spus înaintea verii să schimbăm 4-5 miniştri. După aia am spus în septembrie. S-a refuzat, a spus nu, că asta înseamnă că nu avem încredere. S-a dovedit că schimbarea lui Costache cu Nelu Tătaru a fost de bun augur. Nelu Tătaru a fost unul dintre cei mai buni miniştri ai Sănătăţii. (…) Le-am atras atenţia că scenariul 1996-2000 (nr. guvernarea CDR, care a dus la dispairiţia PNTCD), este unul care îmi vine de fiecare data în minte (…) Dacă nu vreţi să trăim anul 2024 cu un PSD de 38-40% şi cu un AUR de 20-25% şi dacă nu vreţi să votaţi candidatul PSD la prezidenţiale, ca să nu iasă AUR sau să votaţi candidatul AUR să nu iasă candidatul PSD, alegeţi voi cum, pentru că nu va intra dreapta nici măcar în turul doi cu un candidat, trebuie să ne redefinim, să reformăm partidul”, a explicat europarlamentarul PNL.

Rareş Bogdan a criticat modul în care Ludovic Orban conduce partidul şi ia deciziile, denunţând comportamentul discreţionar al acestuia.

„Cu excepţia unui singur om, toţi premierii care au ajuns la Palatul Victoria au ieşit de acolo trăncăniţi la cap. Au ieşit de acolo cu capul umflat. La toţi li se pare că fără ei universul nu mai funcţionează, că sunt mesianici pentru România şi pentru omenire şi niciunul cu excepţia lui Emil Boc, restul sau stricat la cap. Ludovic Orban, din păcate, în loc să intre acolo şi să rămână omul care a fost, la rândul lui i s-a umflat capul. Şi-a închipuit că e câinele alfa, lupul alfa, omul fără de care România nu merge înainte, el le ştie pe toate. Să ne înţelegem. El nu e un om rău. El e un premier care a fost bun într-o perioadă înfiorătoare pentru România. Eu îi contest modul în care a condus şi modul în care a fost discreţionar în decizii. El nu a consultat partidul când a vorbit despre un ministru. A venit cu o listă pe care a supus-o votului”, a declarat prim-vicepreşedintele PNL la Aleph News.

Robert Sighiartău a vorbit la fel despre președintele său pe care vrea să îl vadă schimbat, considerând că persoane importante din partid nu pot lua decizii și nu se pot afirma.

„Eu cred că este nevoie de o schimbare la vârful PNL, pentru că vedem că lucrurile nu au funcționat în ultimul an de zile, mai ales în perioada guvernării Orban, când deciziile au fost luate discreționar, când au fost promovați oameni de bază de loialitate și nu de competențe, când au fost numiți secretari de stat, șefi de agenții oameni care nu aveau nicio legătură cu profesia pentru care au fost numiți, iar, mai mult decât atât, toate aceste numiri nu au fost trecute prin filtrul comisiilor de specialitate ale PNL sau prin Biroul Permanent Național”, declară Robert Sighiartău pentru Agerpres.

„Domnul Orban are meritele lui, dar şi-a atins limitele şi, odată ce a început să marginalizeze oameni ca Boc, Bolojan, Rareş (Bogdan – n.r.) în actul guvernamental şi a luat deciziile discreţionar doar cu nişte consilieri de-ai dânsului care îi sunt doar loiali şi nimic mai mult, atunci normal că s-a rupt acest fir pe care PNL l-a construit din 2017, când am spus foarte clar că vrem să reformăm ţara, să dezvoltăm România şi vrem să o dezvoltăm pe premisele celor care reuşit la nivel local, care au promovat oameni competenţi în administraţiile lor locale, care au muncit şi care au pus fiecare oamenii la locul lor în funcţie de competenţe. Acest lucru nu s-a întâmplat în ultimul an de guvernare. Mai mult decât atât, au fost şi câteva decizii privind traseismul şi au fost câţiva oameni veniţi din alte partide care au afectat credibilitatea PNL şi eu, ca om tânăr, care cred în schimbarea României şi care îmi doresc să avem o altfel de politică după 30 de ani, nu sunt de acord cu felul acesta de abordare şi consider că trebuie o schimbare totală la vârful PNL”, a mai spus secretarul general al PNL.

Membrii decidenți ai partidului caută o variantă înlocuitoare pentru Orban.

„În următoarele săptămâni se va degaja o variantă pentru funcţia de candidat la preşedinţia PNL. După discuţii cu colegii, cu membrii PNL vom consulta partidul şi vom vedea care este cea mai bună variantă pentru PNL”, a spus Robert Sighiartău.

 

2 COMENTARII

 1. Si hienele se ” sfasie ” intre ele cand ciolanul este deja ” prea mic ” , ori ciolanul a ramas fara unsoare ! Rares Bogdan deja se si vede ” MARE CHEF “… Degeaba, ca pe langa Orban, care de fapt este un fel de Iliescu… ( adica-i in stare sa-ti vorbeasca 2 ore-ntr-una si la final sa nu sti ce ti-a spus ) Sighertau si Rares sunt ” copii mititei ” … !

 2. Motto:
  „O, voi ce-n soare cald trăiţi
  Şi aţi răpus strămoşul nostru
  Să nu vă strice rostul vostru,
  De ce sunteţi aşa grăbiţi?”
  (Nicolae Iorga- Brad bătrân)

  Chiar asa: De ce sunteţi aşa grăbiţi ? Abia s-au terminat alegerile parlamentare in urma cărora a rezultat un guvern de coalitie PNL- USR+PLUS-UDMR, condus de PNL. Evident, acest guvern nu putea fi format numai din PNL-isti si de aici au apărul frustrările unor liberali rămasi fără ciolan care cer acum demisia presedintelui PNL si nu mai au răbdare până la congresul prevăzut să aibă loc in toamna acestui an. Culmea e că tocmai indivizi precum Rareș Bogdan sau Robert Sighiartău care nu au prea mult de-a face cu liberalismul au devenit cei mai vocali in atacuri la adresa conducerii PNL. Mult mai ratională si mai echilibrată este pozitia liberalului Emil Boc , primarul municipiului Cluj-Napoca, care consideră că dezbaterile trebuie să rămână de aici înainte în partid, mai ales că va avea loc un Congres care va fi organizat potrivit statutului, unde va o competiţie între programe politice şi mai puţin între persoane pentru că „partidul de programe politice are nevoie, care evident să fie susţinute de persoane credibile”.

SPUNE-TI PAREREA