Decizia de a nu aproba, pentru anul școlar 2021-2022, realizarea clasei a IX-a, filieră vocațională, profil artistic, specializarea Arhitectură, arte ambientale și design din cadrul Liceului de Arte Corneliu Baba, a stârnit reacții în rândul părinților care își pregăteau deja copiii pentru acest profil. De asemenea, a luat atitudine și conducerea liceului care a transmis un mesaj pe pagina oficială de facebook a insituției de învățământ.

„Se vorbește MULT și INSISTENT despre dreptul la educație, dreptul de a alege, se încurajează unicitatea, creativitatea, deschiderea, exprimarea artistică, inteligența emoțională, dezvoltarea personală, gândirea critică, interdisciplinaritatea, se afirmă necesitatea existenței specialiștilor în diverse domenii etc.

Cuvintele acestea ACUM sunt vorbe lipsite de substanță, o îmbrăcăminte frumoasă care acoperă un trup hidos, incoerent. Realitatea, cu dinții ei de fier, a măcinat, fără vreun argument, dreptul la educație și șansa unor tineri de a alege, de a avea acces la una dintre cele două clase ale Liceului de Arte Corneliu Baba, Bistrița, adică șansa de a se descoperi, de a se dezvolta prin căutări, experimente, provocări într-un domeniu care li se potrivește, care le place, care le aduce ÎMPLINIRE. Ca OAMENI. Ca viitori SPECIALIȘTI.

Decizia de a nu aproba, pentru anul școlar 2021-2022, realizarea clasei a IX-a, filieră vocațională, profil artistic, specializarea Arhitectură, arte ambientale și design din cadrul Liceului de Arte Corneliu Baba este o mare nedreptate și un abuz.

Acest liceu este UNIC în județ – e singurul liceu cu profil artistic, astfel că specializările liceului (Arhitectură, arte ambientale și design, respectiv Arte plastice și decorative) sunt și ele unice. Nu e, astfel, întâmplător faptul că liceul atrage elevi atât din tot județul, cât și din alte județe!

Liceul acesta, cu OAMENII care-l însuflețesc, elevi și profesori, a fost mereu sensibil și atent la nevoile și dorințele comunității, e o instituție de învățământ care a construit și va construi OAMENI. Dați-ne DREPTUL acesta!

Educația nu e o formă de manipulare sau de abuz … sau nu ar trebui să fie!”, este mesajul transmis. 

1 COMENTARIU

  1. Conform unui studiu privind orientarea școlară făcut de Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Bistrița-Năsăud, Liceul de Arte ”Corneliu Baba” din Bistrița nu figurează printre preferințele viitorilor absolvenți de clasa a VIII-a din județ. Conform studiului cele mai căutate specializări in cadrul liceelor pe filieră vocațională sunt la profilul „Sportiv” din cadrul Liceul cu Program Sportiv Bistriţa si la profilul „Pedagogic” din cadrul Liceului de Muzică ”Tudor Jarda” Bistriţa. Evident, asta nu inseamnă ca prin desființarea unor clase să se ajungă la disparitia unor specializări din cadrul liceelor vocationale precum profilul de Arhitectură de la Liceul de Arte ”Corneliu Baba” din Bistrița. Dimpotrivă, acolo unde numărul de clase este mic ele trebuie mentinute pentru păstrarea profilului respectiv, paralel cu cresterea exigentelor la examenul de admitere.

    • Studiul de care vorbiti dumneavoastra s-a facut pe baza unui chestionar CJRAE la care trebuia sa raspunda peste 2140 de elevi ai claselor a VIII, dar au raspuns doar 1146 de elevi.
      Chestionarul nu a ajuns nici la elevii de a VIII-a de la Liceul „Corneliu Baba”, nici de la Liceul de muzică „Tudor Jarda”, dar nici la alte școli gimnaziale din oraș.
      Un studiu incomplet care trebuia sa dea de gandit domnului inspector. Este foarte usor sa ridici din umeri si sa arunci responsabilitatea pe umerii altora.

SPUNE-TI PAREREA