Episcopul greco-catolic de Cluj și Gherla, Florentin Crihălmeanu, a decedat astăzi după ce la începutul anului a intrat în contact cu COVID-19.

Acesta avea o legătură strânsă și cu credincioșii bistrițeni urmărind corul “Sanctus Spiritus” acolo unde acesta avea câte o reprezentație. A fost hirotonit de Papa Ioan Paul al II-lea, a învățat la Roma, iar mai apoi s-a întors la iubiții săi credincioși din Ardeal.

Prezentăm mai jos în prea puține cuvinte câteva lucruri realizate de PS Florentin Crihălmeanu din  revista “Viața Creștină”, nr. 2 (168) din ianuarie 1997.

Din 1994 a activat ca profesor la Institutul Teologic Român Unit „Sfântul Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca. Mai apoi a fost numit vicar general al episcopiei unite clujene.

La 6 ianuarie 1997 a fost consacrat episcop de către papa Ioan Paul al II-lea în Bazilica Sfântul Petru din Roma, cu însărcinarea de episcop auxiliar de Cluj-Gherla, până la pensionarea episcopului George Guțiu în anul 2002.

La data de 6 august 2002 a avut loc ceremonia de întronizare a sa ca episcop eparhial în Catedrala Schimbarea la Față din Cluj, în prezența arhiepiscopului Bartolomeu Anania.

În anul 2005 a primit titlul de doctor în teologie la Universitatea Pontificală Urbaniana din Roma după susținerea tezei Focul Spiritului Sfânt.

Din 2006 era președinte al comisiei sinodale liturgice din cadrul Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma.

17 septembrie 1959 – 12 ianuarie 2021 ➕

1 COMENTARIU

  1. PS Florentin Crihălmeanu- Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla a trecut în veșnicie, răpus de necrutătoarea boală COVID-19. Este o mare pierdere pentru Biserica Greco-Catolică din România și în special pentru Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, al cărei păstor a fost timp de aproape 19 ani. PS Florentin Crihălmeanu a fost un om al rugăciunii, un ierarh apropiat de oameni, un păstrător fidel al depozitului credinței catolice, care a cunoscut și experiența Bisericii Greco-Catolice din clandestinitate.
    Vezi si: http://arhiva.formula-as.ro/2016/1246/spiritualitate-39/p-s-florentin-crihalmeanu-as-zice-ca-darul-cel-mai-frumos-al-romanilor-este-credinta-in-dumnezeu-21641
    Bunul Dumnezeu să-i dea odihna veșnică!

SPUNE-TI PAREREA