59 de directori și 17 directori adjuncți și-au încheiat mandatele, în Bistrița-Năsăud, după patru ani, de când au obținut funcțiile prin concurs. Situația este similară peste tot în țară, urmând o schimbare de conducere la toate instituțiile școlare.

În Bistrița-Năsăud, au fost vehiculate deja, pe surse, câetva nume de noi directori. Conform rasunetul.ro, aceștia ar fi prof. Cristina Harap – CJRAE, prof. Filip Florean – Colegiul Naţional „Petru Rareş” Beclean, prof. Vasile Marc – Şcoala Gimnazială „Grigore Silaşi” Beclean, prof. Cerasela Roman – Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Năsăud, prof. Steluţa Vâju – Colegiul Naţional „George Coşbuc” Năsăud, prof. Ştefan Bachiş – Colegiul Economic Năsăud, prof. Iulius Uşeriu – Liceul Teoretic „Radu Petrescu” Prundu Bârgăului, prof. Doina Cantor – Liceul Silvic Transilvania Năsăud, prof. George Ceuca – Liceul Tehnologic Telciu, prof. Nicu Cârdan – Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” Maieru, prof. Ana Maria Ureche – Şcoala Gimnazială Anieș, prof. Florin Bojor – Liceul Teoretic Sanitar Bistriţa, prof. Sorina Cazac – Colegiul Tehnic „Grigore Moisil” Bistriţa, Prof. Emese Székely – CSEI Beclean.

Schimbările au stârnit nemulțumire în unele comunități, unde vechii directori sunt considerați competenți. În Prundu Bârgăului, primarul Doru Crișan a transmis un mesaj cu privire la această temă, fiind nemulțumit că a aflat din presă despre schimbarea directorului de la Liceul Teoretic „Radu Petrescu”.

Funcțional, instituțiile de învățământ din România, sunt conectate ombilical, se află în relație simbiotică cu administrațiile locale, dat fiind faptul că acestea din urmă asigura finanțarea pentru bună funcționare a școlilor din raza de competență.
Mi se pare rușinos faptul că, aflăm la modul neoficial, din presă („pe surse”), faptul că liderul unei importante instituții din comună a fost înlocuit!
Mi se pare rușinos faptul că, cu toate că și-a dovedit capacitățile manageriale cu vârf și îndesat (a se vedea rezultatele obținute pe segmentul învățământ cât și pentru dezvoltarea capacităților fizice de organizare și funcționare), directorul Liceului din Prundu Bârgăului a fost schimbat din funcție, pe considerente politice și nu manageriale, funcționale, fără a se ține cont de faptul că, la ora actuală, sunt în derulare proiecte deosebit de importante pentru creșterea condițiilor actului didactic, a confortului elevilor precum și a siguranței acestora.
Pentru că am văzut și probat cu toții competențele domnișoarei director Neuc Constanța, vă invit în acest moment, să ne arătăm susținerea față de dânsa!
Vă mulțumesc!“, a transmis Doru Crișan.

Situația nu este una singurală, în țară. Un protest al părinților a pornit în localitatea Dumbrăvița, din județul Timiș, de la decizia Inspectoratului Școlar de a aduce un alt director și de a nu-i mai prelungi mandatul celui actual, măcar până la finalul anului școlar, așa cum s-a solicitat. Oamenii s-au strâns în fața primăriei pentru a cere socoteală.

Zeci de părinți și cadre didactice s-au strâns în fața primăriei Dumbrăvița, unde s-au întâlnit pentru discuții cu edilul și șeful Inspectoratului Școlar Timiș.După aproape o oră de discuții, Inspectoratul Școlar a fost de acord sa reanalizeze situația și să ia o decizie în această privință.

Directorii de școli vor fi aleși prin vot de profesorii titulari din școlile respective, a anunțat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, la Antena3. Acesta a declarat că va lupta cât poate de eficient pentru a impune, politic, acest sistem de alegere a directorilor din școli.

„Abia aștept să organizez într-adevăr profesionist și apolitic aceste concursuri pentru inspectorii generali, pentru a ajunge mai apoi la numirea directorilor care nu trebuie să se facă așa cum se face acum, de azi pe mâine, din pixul unui inspector general“, a declarat, printre altele, ministrul educației.

SPUNE-TI PAREREA