sdr

Românii iubesc și respectă tradițiile pe cât se poate. Poate datorită superstițiilor, vorbelor, obișnuințelor… În Piața din Decebal s-a format o coadă de câțiva metri la magazinul care vinde pește proaspăt, direct dintr-un acvariu, pentru a îmbogăți masa bistrițenilor cu cea mai căutată carne în această perioadă, pentru masa de Anul Nou.

Care este peștele preferat al bistrițenilor?

Am întrebat câteva persoane ce preferă să pună pe masa de Anul Nou, iar mai toți mi-au spus că preferă peștele. Nu orice pește, pentru că trebuie respectate rigorile și tradiția. Mulți folosesc păstrăv sau crap ori șalău. Cei mai emancipați preferă o bucată de somon, iar cei care fac cumpărăturile din supermarket preferă să cumpere peștele congelat, gata tăiat, curățat și dezosat. Bistrițenii spun că cel mai bun este păstrăvul, un pește care crește în ape de munte, foarte agil și sensibil. Bineînțeles, cel cumpărat din Piața Decebal este adus de la crescătorie, dar numai cei care cunosc fenomenul fac diferența dintre păstrăvul de râu și cel crescut „artificial”, care nu are gustul specific de păstrăv sălbatic.

Ce nu se pune pe masa de Anul Nou? 

Carnea pe care o evită românii în această perioadă este carnea de pui, fiind o pasăre care scurmă în pământ și care ciugulește de pe jos, astfel se împrăștie, spune legenda, norocul. În schimb e recomandată carnea de curcan, gâscă și… Cea de porc!

 

SPUNE-TI PAREREA