O tonă și jumătate de articole pirotehnice au fost confiscate în Bistrița-Năsăud, în 28 decembrie. Alte peste 11.000 au fost depistate în date de 29 decembrie, de către jandarmi, fiind scoase la vânzare de către o altă societate comercială fără avizele necesare

Jandarmii au descoperit marfa pe raza orașului Năsăud: 11.100 articole pirotehnice din categoriile F1 și F2 – expuse la vânzare. Conform legii pentru comercializarea acestor tipuri de articole este nevoie de avize din partea Poliției, respectiv a Inspectoratului Teritorial de Muncă.

Având în vedere faptele constatate, jandarmii au întocmit pe numele administratorului societății, acte de sesizare a organelor de urmărire penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de efectuare de operațiuni cu articole pirotehnice fără drept, conform Legii nr. 126 din 1995 republicată, privind regimul materiilor explozive. Numai în ultimele 48 de ore au fost indisponibilizate peste 16.000 de articole pirotehnice expuse ilegal spre comercializare.

Materialele pirotehnice au fost ridicate în vederea confiscării și împreună cu actele de sesizare vor fi predate organelor de urmărire penală în vederea continuării cercetărilor.

Aproape o tonă și jumătate de articole pirotehnice din categoriile F1, F2, F3, F4 și P1, în valoare totală de 44.000 de lei, au fost indisponibilizate în data de 28 decembrie, în cadrul acțiunii naționale „FOC DE ARTIFICII”.

Acestea au fost descoperite de către polițiștii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud care au depistat, în trafic, în municipiul Bistrița, un tânăr, angajat al unei societăți comerciale autorizate, din Timiș. Acesta transporta aproape 1.500 de kilograme de articole pirotehnice, pentru care nu a putut prezenta documente de însoțire a mărfii. Totodată, tânărul, în vârstă de 19 ani, din județul Timiș, nu deținea calitatea de pirotehnician.

Astfel, au fost descoperite și indisponibilizate în vederea confiscării 1.478 de kilograme de articole pirotehnice din categoriile F1, F2, F3, F4 și P1, în valoare de 44.000 de lei.

În cauză, se efectuează cercetări, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”, faptă prevăzută de Legea nr. 126/1995.

Acțiunile polițiștilor, desfășurate sub coordonarea Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, au scopul de prevenire şi de combatere a oricăror evenimente negative (răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri) generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă 2020 – 2021.

Polițiștii reamintesc faptul că este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2, F3 şi F4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2 (care sunt destinate manipulării ori utilizării exclusiv de către pirotehnicieni), din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului

Nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:

a) între orele 24.00 şi 06.00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;

b) la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste 4 niveluri;

c) la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze.

d) la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;

e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;

f) pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spațiile deschise cu aglomerări de persoane;

g) la o distanță mai mică de 500 de metri de păduri.

SPUNE-TI PAREREA