Eroii Revoluției din perioada 21-22 decembrie 1989 au fost comemorați astăzi la Bistrița, în cadrul unui ceremonial militar.
„Acum 31 de ani, ideea democrației și-a găsit puterea de a exista în țara noastră, printr-o revoluție a românilor care au înțeles că regimul acela sumbru trebuie să-nceteze să existe, locul lui fiind doar în file de istorie și-n amintiri.
Au fost oameni ce au pus libertatea și credința deasupra sacrificiului și durerii, știind că o revoluție este o luptă pe viață și moarte între trecut și viitor.
De aceea avem datoria să omagiem sacrificiul eroilor noștri revoluționari prin păstrarea și respectarea democrației. Nu doar azi, de Ziua Revoluției Române și Libertății, ci în fiecare zi, căci acei români plămădiți din curaj ne-au schimbat destinul, fiind sursa transformărilor profunde ce definesc România prezentului.
Nu vă vom uita niciodată, cu viața voastră ați dat viață liberă țării, învingând un sistem ce părea de neînvins!
Vă mulțumim pentru că ați luptat pentru noi, înțelegând că unitatea poate să aducă libertatea.
Recunoștință veșnică eroilor Revoluției Române!
Dumnezeu să apere România și pe noi toți!
Doamne ajută!“, a trasmis președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, cu această ocazie.
„Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății în Bistrița
Azi, 22 decembrie, au fost marcați 31 de ani de la Revoluția din 22 decembrie 1989, ziua în care românii au strigat din zeci și sute de mii de piepturi ”azi ne-am luat rația de libertate”.
Azi, a fost adus tribut eroilor din ’89 care au schimbat radical istoria României printr-un eveniment care, deși redus ca activități din cauza contextului pandemic actual, a emanat prin solemnitatea sa emoții covârșitoare.
După ceremonia religioasă dedicată martirilor Revoluției de acum 31 de ani, prefectul Stelian Dolha a transmis câteva gânduri:
„E o zi cu încărcatură simbolică, așa cum sunt și zilele care au precedat-o, începând cu 16 decembrie, când s-a strigat printre gloanțe „azi la Timișoara, mâine în toata țara” și care a schimbat cu totul România.
Sunt zile în care am învățat gustul libertății, în toate formele sale: de la libertatea de mișcare la libertatea de opinie, la libertatea de asociere. Dar pentru toate aceste drepturi si libertăți, care acum ni se par atât de firești, prețul plătit în decembrie 1989 a fost unul imens: viețile a 1142 de oameni, de tineri, maturi sau chiar copii, bărbați si femei, mame, tati, fii și fiice deopotrivă și peste 3000 de răniți.
(…)
Sunt destine despre care suntem datori să povestim copiilor și tinerilor noștri. Sunt tineri asemenea lor, care, în momente de cumpănă, n-au ezitat să iasă pentru libertatea lor și pentru libertatea noastră, pentru un altfel de viitor. Acum, la 31 de ani distanță, în această Piață unde s-au adunat mii de bistrițeni veniți de la fabricile din zona industrială, dar si de peste tot din oraș si chiar din județ, marcăm această zi specială, 22 decembrie 1989, mai puțini pentru că sunt condiții neobișnuite și vremuri în care ne luptăm cu alte arme împotriva unui inamic invizibil, extrem de periculos.
Sunt vremuri în care solidaritatea cu ceilalți e principala noastra armă. Sunt vremuri în care trebuie să ne protejăm unii pe alții și mai ales cei tineri trebuie să-i protejeze pe cei vulnerabili și vârstnici.
Și atunci, în 1989, ca și acum, lecția este aceeși: numai împreună vom reuși. Împreună putem să trecem și această cumpană.
Dumnezeu să ne ocrotească!”, a transmis și Instituția Prefectului, reprezentată de prefectul Stelian Dolha.
Din cei 73.000 cetateni grabiti ai Bistritei doar cinci (5) au fost in piata sa isi aminteasca de fratii lor EROI ai anului 89. Restul au stat pe facebook la caldurica sau la sooping pe la Kaufland. Pacat si foarte trist !
Revoluția Română din Decembrie 1989, reprezintă un eveniment crucial in istoria contemporană a României, la care bistrițenii au fost participanti activi . Incă din dimineața zilei de 22 Decembrie 1989, au iesit in fata fostului comitet judetean PCR, din piata Petru Rares peste 10.000 de bistriţeni din Fabrica Mecanică şi apoi din alte fabrici din zona industrială, riscându-si viaţa şi libertatea, într-un moment în care nu se ştia dacă regimul Ceauşescu va cădea, sau dacă se va trage sau nu la Bistriţa. Aici a existat până in decembrie 2018, o troită dedicată Revoluției Române din Decembrie 1989, pe care niste indivizi fără ratiune, in frunte cu prefectul Ovidiu Frent au mutat-o in cimitirul de pe strada Tărpiului, inainte de a sti ce vor să pună in locul ei. Ba mai mult prefectul, Frent a afirmat că Piața Petru Rareș nu era un loc potrivit pentru troiță. După mintea lui nici Catedrala Mântuirii Neamului, nu ar avea ce să caute in curtea Casei Poporului din Bucuresti. Este vorba de ignoranta din capul prefectului, dat fiind faptul ca troita reprezinta unitatea celor trei ipostaze ale divinitatii : Tatal, Fiul si Duhul Sfant, fiind asezata de regula in locuri legate de un eveniment sau la rascruce de drumuri. Asadar, prin definitie, troita este un monument din piatra sau lemn in forma de cruce inchinat divinitatii in semn de recunostinta pentru implinirea unui deziderat major. Prin urmare , afirmatia prefectului că Piața Petru Rareș nu era un loc potrivit pentru troiță este total gresita.Din contra, in caz concret, ea marcheaza locul unde a avut loc evenimentul Revolutiei Române din 1989 la Bistrita, simbolizand in mod figurativ si o rascruce de drumuri si marcând momentul cand Romania a parasit „drumul comunismului” , inscriindu-se definitiv pe „drumul democratiei”. De aceea, este necesar ca troita sa fie adusa inapoi, in Piața Petru Rareș, asa cum solicita cetatenii indignati de nesabuinta mutarii ei in cimitir. Pe de alta parte, inainte de 1989 comunistii au ridicat un bloc in coasta Bisericii din Piata Unirii, pentru că Nicolae Ceaușescu nu suporta sa vadă biserica de la balconul sediului PCR, dar se pare că nici neocomunistii de azi nu suportă să vadă crucea. Anul trecut, in decembrie, 2019 la împlinirea a 30 de ani de la Revoluția Română din 1989, in locul troitei din Piata Petru Rares, a fost dezvelit un PIETROI ascuns între boschetii din fata Prefecturii, care nu poate inlocui CRUCEA. De aceea, “boschetarii” administratiei locale trebuie sa aducă înapoi troita în fata Prefecturii fiindcă ea reprezentă un semn că Revolutia Română a biruit în primul rând cu ajutorul crucii.
Vezi: http://www.presidency.ro/files/userfiles/anexa_decret_revolutionari.pdf