Oficialitățile vor celebra luni și marți, 21-22 decembrie 2020, Ziua Victoriei Revoluției Române.

Astfel, de la ora 9:00, va avea loc ceremonia de depunere a coroanei în semn de aducere aminte la Monumentul Eroului Martir Sabău Ioan, în cimitirul localității Brăteni din comuna Sânmihaiu de Câmpie, iar în data de 22 decembrie 2020, la ora 12:00, ceremonia militară și religioasă organizată cu ocazia Zilei Victoriei Revoluției Române și a Libertății, în Piața Petru Rareș, la Monumentul Revoluției.

Evenimentul din 22 decembrie va cuprinde următoarele activități:

• Slujba de pomenire a eroilor
• Alocuțiuni
• Depunere coroană în semn de pioasă aducere aminte

Activitățile organizate se vor desfășura cu respectarea normelor impuse de legislația referitoare la starea de alertă.

4 COMENTARII

 1. Revoluția Română din Decembrie 1989, reprezintă un eveniment crucial in istoria contemporană a României, la care bistrițenii au fost participanti activi . Incă din dimineața zilei de 22 Decembrie 1989, au iesit in fata fostului comitet judetean PCR, din piata Petru Rares peste 10.000 de bistriţeni din Fabrica Mecanică şi apoi din alte fabrici din zona industrială, riscându-si viaţa şi libertatea, într-un moment în care nu se ştia dacă regimul Ceauşescu va cădea, sau dacă se va trage sau nu la Bistriţa. Aici a existat până in decembrie 2018, o troită dedicată Revoluției Române din Decembrie 1989, pe care niste indivizi fără ratiune, in frunte cu prefectul Ovidiu Frent au mutat-o in cimitirul de pe strada Tărpiului, inainte de a sti ce vor să pună in locul ei. Ba mai mult prefectul, Frent a afirmat că Piața Petru Rareș nu era un loc potrivit pentru troiță. După mintea lui nici Catedrala Mântuirii Neamului, nu ar avea ce să caute in curtea Casei Poporului din Bucuresti. Este vorba de ignoranta din capul prefectului, dat fiind faptul ca troita reprezinta unitatea celor trei ipostaze ale divinitatii : Tatal, Fiul si Duhul Sfant, fiind asezata de regula in locuri legate de un eveniment sau la rascruce de drumuri. Asadar, prin definitie, troita este un monument din piatra sau lemn in forma de cruce inchinat divinitatii in semn de recunostinta pentru implinirea unui deziderat major. Prin urmare , afirmatia prefectului că Piața Petru Rareș nu era un loc potrivit pentru troiță este total gresita.Din contra, in caz concret, ea marcheaza locul unde a avut loc evenimentul Revolutiei Române din 1989 la Bistrita, simbolizand in mod figurativ si o rascruce de drumuri si marcând momentul cand Romania a parasit „drumul comunismului” , inscriindu-se definitiv pe „drumul democratiei”. De aceea, este necesar ca troita sa fie adusa inapoi, in Piața Petru Rareș, asa cum solicita cetatenii indignati de nesabuinta mutarii ei in cimitir. Pe de alta parte, inainte de 1989 comunistii au ridicat un bloc in coasta Bisericii din Piata Unirii, pentru că Nicolae Ceaușescu nu suporta sa vadă biserica de la balconul sediului PCR, dar se pare că nici neocomunistii de azi nu suportă să vadă crucea. Anul trecut, in decembrie, 2019 la împlinirea a 30 de ani de la Revoluția Română din 1989, in locul troitei din Piata Petru Rares, a fost dezvelit un PIETROI ascuns între boschetii din fata Prefecturii, care nu poate inlocui CRUCEA. De aceea, “boschetarii” administratiei locale trebuie sa aducă înapoi troita în fata Prefecturii fiindcă ea reprezentă un semn că Revolutia Română a biruit în primul rând cu ajutorul crucii.

 2. MAA… NU VI RUSINE ? UNDE S-A MURIT IN JUDETZ LA NOI … LA REVOLUTIE ?
  Ca au fost ucisi in evenimentele de la Revolutie, este cu totul altceva si merita comemorat evenimentul, dar NU MINTITI POPORUL CU PROSTII DE GENUL ASTA, CA LA NOI IN JUDETZ N-A FOST NIMENI OMORAT SAU IMUSCAT … LA REVOLUTIE ! Au murit la Bucuresti…

 3. Chiar dacă in decembrie, 1989 la Bistrița a fost o mișcare de protest spontană, iar în oraș nu s-a tras nicun foc de armă, o serie de luptători „anti-comunisti” dețin certificate de revoluționari, care le atestă „faptele de curaj” de care au dat dovadă în revolutia din 1989. In prezent Bistrița mai are doar 3 revoluționari, după modificărle aduse legii: George Avram, Ioan Bența și Ioan Blaga. Acestia au obtinut acest titlu în urma unui scenariu fals, prin care cei 3 ar fi fost la baricada din București din 21 decembrie, după care ar fi venit la Bistrița să pornească iureșul demonstratiei pornit din Zona Industrială. In legatura cu falsul, Ioan Bența a facut public un auto-denunț dupa care D.N.A a intrat pe fir, intocmind un dosar penal. Conform denuntului, George Avram ar fi făcut uz de fals pentru obținerea certificatului de „revoluționar cu rol determinant”. Avram e singurul care neagă acuzațiile. Dosarul este în cercetare. Până la pronuntarea instantei de judecată cei trei „revolutionari ” beneficiază de avantajele conferite de statutul lor de „revoluționar cu rol determinant”.
  Reamintim că la sfârșitul lunii februarie 2016, presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind conferirea titlului de „Luptator pentru Victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 – Luptator cu Rol Determinant” pentru aproape 1.700 de persoane. Miza consta in indemnizația de 2.200 de lei pe lună, care se acordă indiferent de starea materială a acestora.
  Si totusi, Bistrița are revolutionarii ei autentici în cadrul Revoluției din decembrie 1989.
  Intre acestia se numara fostul subprefect Ovidiu Frenț revolutionarul care si-a riscat viata, in , aflandu-se pe strazile din Timisoara in zilele fierbinti din decembrie ’89.
  De asemenea, nu trebuie uitati adevaratii eroi bistriteni : Ioan Sabău, Cristian Bucur și Leontina Bânciu, trei martiri ai județului , care s-au jertfit pentru libertate în decembrie 1989, insa nu la Bistrita, ci in alte locuri din tara.
  Vezi: http://www.presidency.ro/files/userfiles/anexa_decret_revolutionari.pdf

 4. Ziua de 21 decembrie 1989 semnifică începutul Revoluţiei Române la Bucureşti, după ce Timisoara a fost declarat oras liber de comunism pe 20 decembrie, 1989.
  De asemenea, LEGEA Nr. 198 din 7 noiembrie 2011 prevede declararea zilei de 23 august Ziua Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului, precum şi a zilei de 21 DECEMBRIE, drept Ziua Memoriei Victimelor Comunismului în România. Conform legii, autorităţile publice centrale şi locale vor organiza activităţi festive pentru marcarea acestor evenimente.
  In acest sens si la Bistrița a fost ridicat „Monumentul Comemorării Victimelor Comunismului” în parcul de lângă blocul Lamă.

SPUNE-TI PAREREA