Copyright: Inquam Photos / Octav Ganea

Fostul preşedinte al CCR Augustin Zegrean a fost cehstionat în legătură cu opțiunile președintelui Klaus Iohannis privind numirea unui premier.

Reamintim că președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit luni cu liderii partidelor politice care au intrat în Parlament în încercarea de a desemna un premier care va forma noul Guvern al României. Fiecare delegație a mers în fața șefului statului cu propria propunere de premier pentru că negocierile purtate până acum între PNL, USR-PLUS și UDMR nu au dus la un rezultat comun.

În plus, atât șeful PNL, Ludovic Orban cât și co-președintele USR, Dan Barna, își doresc funcția de președinte al Camerei Deputaților.

După discuții, șeful statului a decis să le mai dea timp pentru negocieri și să reia după aceea consultările.

Cel mai mare scor obținut la alegeri aparține PSD, dar fără sprijin din partea altor formațiuni politice ca să facă o majoritate.

Augustin Zegrean a afirmat că şeful statului Klaus Iohannis are două variante şi anume poate să continue consultările până va fi găsită o soluţie sau poate să desemneze în funcţia de premier pe cineva despre care crede că va avea susţinere în Parlament.

Varianta este să continue consultările până când găsesc o soluţie. Asta ar fi prima variantă. A doua ca preşedintele să numească o persoană pe care crede domnia sa că o va susţine Parlamentul. Alte variante eu nu ştiu care ar putea să fie. În situaţia rezultatului din alegeri, preşedintele nu este obligat să ţină seama de niciuna dintre propunerile făcute de cei cu care se consultă. De aceea se şi numesc consultări aceste întâlniri între preşedinte şi reprezentanţii partidelor politice din Parlament, pentru că trebuie să găsească o soluţie, o persoană care să fie propusă să formeze Guvernul şi să aibă şi speranţa că va obţine votul Parlamentului”, a afirmat Augustin Zegrean, la Digi 24.

Întrebat dacă există posibilitate să se ajungă la un Guvern minoritar sau de uniune naţională, cum doreşte PSD, fostul preşedinte al Curţii a răspuns: „Orice se poate”.

1 COMENTARIU

  1. D-apoi chiar asa. Nu vedeti ca exista la vot un anume procentaj si deputatii si senatorii de la ambele partide, sunt egali ca numar… iar prin redistribuirea asta de c*cat… apar in parlament persoane care nici n-ai auzit lumea de ei… Normal ca presedintele poate aproba sa merga la Parlament la vot oricine… DAR REZULTATUL ESTE LEGAT DE VOTUL DIN PARLAMENT. Degeaba aproba presedintele pe cine agreaza dumnealui sau ba, ca totul se rezuma la cine aproba Parlamentul si deocamdata, acolo senatorii si deputatii-s functie de aceste procente . Daca toti opteaza ptr. politica de dreapta, cu siguranta ca ceea ce doreste PSD-ul va fi istorie pana una alta .. . daca nu are sprijin politic din partea celorlalti , ptr ca nu-i o majoritate calificata . Deci, pana una alta, 4 ani de acum incolo, cu siguranta vom suporta ” teroarea ” celor de dreapta politica !

SPUNE-TI PAREREA