Primarul Ioan Turc a organizat astăzi o conferință de presă în cadrul căreia a anunțat lansarea aplicației City Health, o modalitate prin care cetățenii Bistriței vor fi conectați cu administrația locală, având posibiliattea de a face sesizări, sugestii și de a semnala diverse probleme din municipiu. În acest fel, administrația primește notificări de la cetățeni în timp real își va prioritiza măsurile care vor fi luate pe viitor.

După cum a precizat primarul Ioan Turc, această aplicație are deja un istoric, fiind folosită în orașe impoortante din țară, cum ar fi Cluj-Napoca, Baia Mare, Alba Iulia, Râmnicu Vâlcea, Pitești.

Platforma digitală pune la dispoziția utilizatorilor trei module. Unul este pentru consultarea publică a cetățenilor, opțiune cu care vom da posibilitatea fiecărui cetățean căruia îi pasă de ce se întâmplă în comunitate să se exprime. Vor putea răspunde la sondajele inițiate de către Primărie. Un alt modul este pentru bugetare participativă. Oamenii vor spune ce proiecte consideră că sunt importante pentru Bistrița, va fi o sesiune de vot, se va stabili un clasament, iar în limita unei sume pe care o vom pune la dispoziție, proiectele vor fi transpuse în realitate. Alt modul este de raportare a problemelor în timp real și de comunicare cu cetățenii. Din momentul în care a descărcat cetățeanul aplicația are opțiunea de a se înregistra cu adresă de e-mail și parolă sau direct cu contul de Facebook, iar după selectarea Municipiul Bistrița ca localitate de reședință va putea trimite instant sesizări legate de probleme din oraș care afectează cetățenii. Reprezentanții administrației vor vedea despre ce este vorba și vor răspunde cât se poate de repede, răspunsul fiind afișat direct pe telefonul mobil al persoanei care a semnalat respectiva problemă, fără a fi nevoie de trimiterea unei înștiințări prin poștă sau de deplasarea cetățeanului la Primărie. Cetățenii pot fi puși la curent cu statusul sesizării lor, când a ajuns la Primărie, ce s-a întreprins pentru rezolvarea ei și care este cursul și finalizarea sesizării făcute. De asemenea, reprezentanții administrației vor putea informa cetățenii, în timp real cu privire la situații sau evenimente de interes public”, a declarat primarul Ioan Turc.
Aplicația va putea fi utilizată începând de luni, 7 decembrie. Ea va putea fi instalată atât pe IOS, cât și pe Android.

De asemenea, până în 1 martie 2021, Primăria Bistrița va avea și un site nou.

2 COMENTARII

  1. Implementarea de către Primăria Bistrita a aplicației City Health este o initiativă foarte bună care vine după 12 ani de administratie PSD când cetăteanul plătitor de taxe si impozite era tratat cu dispret, fiind de cele mai multe ori pus in fata faptului implinit de către primarul Cretu, care actiona cu arogantă numai după mintea lui in cheltuirea banului public. Dacă ar fi existat o consultare publică, Bistrita nu ar fi ajuns de râsul lumii cu o pârtie de schi la cea mai joasa altitudine din tară, sau cu stâlpii de electricitate plantati in mijlocul trotuarului pe bulevardul Republicii, precum si cu multe alte bazaconii.
    Incă din 2017 Primăria Cluj-Napoca, are o asemenea aplicatie, fiind primul oraş din România unde oamenii pot decide online unde se duc o parte din banii lor din taxe şi impozite.
    Vezi: https://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/clujul-oras-romania-oamenii-vor-decide-online-duc-parte-banii-taxe-impozite-boc-e-forma-respect-fata-clujeni-1_596cb85f5ab6550cb838476c/index.html

  2. Ok… dar de ce numai pe telefonul mobil… si de ce nu se poate si on-line , pe internet cu PC-ul… ? Ce se ascunde de fapt, in spatele acestei masuri… ” musai pe telefonul mobil ” … ?!

SPUNE-TI PAREREA