Recorder, publicația cunoscută pentru investigațiile ei, a intervievat 465 de candidați din România, la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020.
Puteți citi interviurile tuturor candidaților, aici!
Printre ei se numără și candidații de pe locurile eligibile din Bistrița-Năsăud. Daniel Suciu, primul pe listă la Camera Deputaților din partea PSD BN, a răspuns întrebărilor Recorder:
1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați expert?
Cred că pe zona de administraţie publică şi pe proiectele de dezvoltare regională. După cele nouă luni de activitate în Ministerul Dezvoltării Regionale, cred că aici ar fi expertiza mea.
2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
Încă ezit între un proiect de modificare a Legii Achiziţiilor Publice şi un proiect de lege privind simplificarea procedurilor pentru accesarea fondurilor europene. În zona asta sunt.
3. Pentru ce cauză a județului Bistrița-Năsăud veți milita în Parlament?
Eu, în elaborarea programului de guvernare, am propus alocarea unei sume consistente pentru staţiunile balneo-climaterice, pentru staţiunile româneşti, în general. Iar în Bistriţa-Năsăud avem o staţiune de interes naţional, Sângeorz-Băi, o staţiune de interes local, Băile Figa, şi mai avem o staţiune în curs de acreditare, Tihuţa-Colibiţa.
4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
Incapacitatea cronică şi încăpăţânarea celor care ne conduc astăzi de a nu asigura o testare mult mai extinsă. Mă gândesc la tot ce se întâmplă în plan european: în multe ţări, şcolile au rămas deschise. Cred că o măsură de testarea a cadrelor didactice şi a elevilor pentru a asigura în continuare şcolile deschise ar fi meritat să fie luată în considerare. Al doilea mare eşec – de fapt, ăsta ar fi primul – se referă la resursele financiare insuficiente pompate în sistemul de sănătate. Este inadmisibil ca, după ce toate previziunile ne dădeau un al doilea val mult mai violent decât primul, noi să avem aceeaşi capacitate la ATI şi să ne trezim cu 10.000 de cazuri pe zi.
5. Cum ați vota în următoarele situații:
Revenirea la alegerile locale în două tururi
PENTRU
Pentru, din următoarea legislatură.
Reducerea semnificativă a aparatului bugetar
PENTRU
Sunt de acord cu o regândire a sistemului bugetar în ce priveşte autorităţile centrale – comasări de instituţii, deconcentrate. E binevenită o discuţie pragmatică pe tema asta.
Anularea imunității parlamentare în ceea ce privește justiția
PENTRU
Pierderea mandatului parlamentar în caz de traseism (în ipoteza revizuirii Constituției)
PENTRU
Cred că sunt de acord şi cu asta.
Introducerea educației sexuale în școli
INDECIS
Trebuie definit foarte clar ce înseamnă educaţie sexuală şi clasa din care se introduce o asemenea discuţie.
6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
Raffaello Giovagnoli – „Spartacus“.
Carte de vizită:
Vârstă: 40 de ani
Profesie: analist politic
Primul loc de muncă: ziarul „Mesagerul de Bistriţa-Năsăud“. Am fost reporter, redactor, şef departament Politic, de toate.
Actualul loc de muncă: deputat în Parlamentul României (două mandate)
Ultima școală absolvită: cursul de Politică Externă şi Diplomaţie de la Institutul Diplomatic Român
Limbi străine: franceză, cu atestat emis de Ambasada Franţei în 1999, şi engleză la nivel mediu