Un drapel al românilor din Pinticu Tecii, Bistrița-Năsăud, a fost purtat la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia în 1918. El a fost expus anul trecut la Complexul Muzeal Județean Bistrița-Năsăud.

Drapelul este impresionant prin vechimea și povestea sa, fiind confecționat de către femeile din localitate și dus la Marea Adunare din 1918 de către un grup de țărani din comunitate.
Steagul este lucrat manual din pânză și împodobit cu ciucuri de mătase, având o inscripție: „Acumu ori niciodată“.

Steagul a trecut și pri peripeții, de-a lungul istoriei. El a fost ascuns în timpul cedării Ardealului, apoi recuperat și cedat Complexului Muzeal.
Alături de povestea acestui drapel, puteți descoperi și care au fost bistrițenii implicați în clădirea Marii Uniri, în filmul documentar ”DECEMBRIE 1918- PORTRETE ALE MARII UNIRI”, o producție a Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud în colaborare cu LifeVision Films.

Scenariu:Lavinia Moldovan și Corneliu Gaiu.
Regia: Anca Stejerean și Vasile Stejerean.

1 COMENTARIU

  1. Ne iubim drapelul national, ca el ne reprezinta peste tot, DAR NU RICEPEM DE CE NU SE PUNE PE EL SI STEMA TZARII , asa cum O are de xemplu Repubica Moldova , care tot romani sunt … si-s de aceleasi radacini istorice ?!

  2. Apropo… se pare ca acest drapel este la fel cu cel al Republicii Gabon… sau cam asa ceva … cu atat mai mult ar trebui ” completat ” cu stama tzarii , care acuma este hotarata si statuata definitiv, fara contestatii din partea celor de stanga sau dreapta .

SPUNE-TI PAREREA