Peste 5000 de carduri pentru mese calde au fost distribuite în Bistrița-Năsăud, de către Guvernul României, prin Ministerul Fondurilor Europene, ca parte a Programului Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate. Este vorba de persoane în vârstă de 75 ani împliniți sau peste, fără ajutor material, cu venituri la nivelul indemnizației sociale pentru pensionari (800 lei), dar și persoane fără adăpost, inclusiv persoanele/familiile care au fost evacuate și familiile cu copii care nu au domiciliu stabil, mai ales cele monoparentale.

Suma alocată pentru tichetul social pentru mese calde pe suport electronic este de 180 lei/lună. Sumele disponibile pe card sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor pe card, valoarea maximă a tranzacțiilor zilnice acceptate cu cardul fiind de 40 lei. Cardurile urmează să fie alimentate începand cu luna decembrie retroactiv si pentru lunile septembrie, octombrie, noiembrie. Ele pot fi utilizate exclusiv în unităţile de alimentaţie, care serverc mâncare caldă.

Practic, în luna decembrie, beneficiarii vor avea 720 de lei pe card, dar majoritatea beneficiarilor nu vor putea folosi aceste carduri. Asta pentru că ele pot fi utilizate doar în 39 de unități acreditate din Bistrița-Năsăud, unități care sunt localizate în municipiul Bistrița, Colibița, Piatra Fântânele, Beclean, Șanț, Bistrița-Bârgăului, Cristeștii Ciceului, Dobric, Fiad, Romuli, Cormaia, Susenii Bârgăului, Unirea și Valea Mare. Este vorba de anumite restaurante și pensiuni, agreate de guvernanți. Niciuna dintre ele nu se află în zona de câmpie, zona cea mai săracă a județului, și nici în orașul Năsăud.

Cu alte cuvinte, persoanele sărace din anumite zone ale județului nu vor avea în proximitate o astfel de unitate și deplasarea în zone unde ar putea valorifica aceste carduri ar fi absurdă, costul transportului fiind mai mare decât valoarea mesei.

 

Sursa foto: stiridebistrita.ro

1 COMENTARIU

  1. Pai, sunt persoane care niciodata in viata lor nu au contribuit cu absolut nimic la banul nostru public. Din mila fata de nesabuinta lor, li s-a dat aceasta pensie de 720 de lei, care este egala cu a unora care au muncit si au contribuit la fondul de pensii… Acuma ca li se dau bani pentru MACAR O ZAMA / ZI … gratis, tot din banii publici, iara nu-i bine ? Ce ar fi ma sa-i punem la masa pe toti puturosii care in viata lor au fost telelei si haihui, n-au muncit nimic ( ptr ca de aia nici nu au fost obligati sa contribuie la fondul de pensii ) sau au muncit cu ziua si ilegal… si sa le dam numai friptane , carnatzi si pui la gratar… cu muratura bine-nteles, ca sa n-aiba greturi … !
    Ma, atata poate statul sa le dea ” moca ” atata este si cu asta basta. Bine ca-i si atat, ca prin tarile africane , pakistane, siriene ( pe unde-i razboi ) … sauIindia asiatica , Malaiezia…Vietnametc. rabda foame de urla pe santuri…
    Io zic ca-i foarte bine … , sa zica multam si ptr atata !

SPUNE-TI PAREREA