Plantele presate sunt o pasiune pentru mulți oameni și chiar o formă de artă. Un ierbar realizat de elevii generației 1881, de la Gimnaziul din Năsăud, a fost prezentat de către Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud. Printre cei care au colectat plante se numără și poetul George Coșbuc.

Astăzi vă prezentăm un exponat ceva mai aparte din colecțiile noastre și foarte rar – IERBARUL realizat de elevii Gimnaziului de la Năsăud, în anul 1881.
Ierbarele sunt esentiale în studiul taxonomiei plantelor, a distribuției geografice și stabilirea nomenclaturii, dar constituie și un excelent material didactic pentru studiul plantelor in scoală.
Ierbarul de la Năsăud este întocmit după toate normele științifice, având un opis, unde sunt trecute: denumirea ordinului din care face parte planta, denumirea speciei, denumirea în limba română a plantei, numele “espunătorului”. Planta este expusă, așa cu cer regulile: rădăcină, tulpină, flori și frunze.
Printre cei care au colectat și expus se află și poetul GEORGE COȘBUC, atunci elev în clasa a V-a de gimnaziu.
Să nu uităm că din zona Năsăudului a venit unul din cei mai mari botaniști, Florian Porcius, primul academician al zonei, cel care a descoperit patru plante, care de altfel îi poartă numele.“ (Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud)

SPUNE-TI PAREREA