Comercianții care vindeau în hala de lactate din Piața Decebal au fost mutați cu tarabele afară, după ce s-a luat decizia ca activitatea piețelor să se desfășoare, exclusiv, în exterior.

Noua măsură a intrat în vigoare în data de 9 noiembrie 2020, când o serie de noi restricții au fost impuse la nivel național, printer care și măsura ca activitățile economice din piețe agroalimentare care se desfășoară în spații închise, târgurile, bâlciurile, piețele mixte și volante, talciocurile să fie suspendate.
Prin spații închise se înțelege cele care au un acoperiș, plafon sau tavan și sunt delimitate de cel puțin 2 pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.
Acest lucru a adus multă nemulțumire în rândul comercianților din piețe care, oricum, își desfășurau activitatea în condiții nu foarte confortabile, nici până acum.

În Piața Decebal din Bistrița, majoritatea comercianților își vând marfa în exterior. Cei afectați de noua măsură sunt oamenii care vând produse lactate și care aveau la dispoziție o hală închisă. După intrarea în vigoare a noilor reglementări, aceștia au fost siliți să își mute tarabele în exterior, în zona unde se vând fructe, flori etc.

Ceea ce este de neînțeles pentru ei e faptul că supermarket-urile își desfășoară activitatea nestingherite, cu toate că, în ultima vreme, s-a constatat o aglomerație în marile magazine, având în vedere că au început promoțiile de Black Friday, dar și cele de Sărbători.

Blaza Cristian, un crescător de animale din Petriș consideră că această măsură este o nedreptate și le aduce un mare deserviciu celor care se ocupă de agricultură.

Pe țărani vrea să-i gate cu tătu! Noi muncim, uitați-vă la mâinile noastre cum îs?“

El spune că, după ce au fost mutați în exterior, oamenilor le este greu să îi găsească și au și mai puțini clienți. De altfel, spune el, nici înainte nu erau asaltați de clienți și precizează că piața o mai fac doar câțiva pensionari, restul oamenilor preferând să se aprovizioneze din marile magazine.

Ne omoară? Numai cu țăranii au treabă? Cu Kaufland-urile și magazinele alea mari ce-s pline bucșite… La noi, mereți să vedeți, numa câte unul vine la o oră. Și atunci pe noi de ce ne-a scos aici afară? Care-i explicația? Pe țărani vrea să-i gate cu tătu! Noi muncim, uitați-vă la mâinile noastre cum îs? Muncim de dimineața la 4 și până seara. De ce vor pe țărani să-i gate? Să vină la noi acasă să vadă ce animale avem și ce avem și apoi să ne scoată că venim cu un pic de lapte? Pensii nu, salarii nu, ajutoare nu… vindem o țâr de lapte și o țâr de brânză să ne creștem copiii. Dacă ne răcim și ne îmbolnăvim ne bagă la boală dinasta să murim și noi. Nu e bine ce-au făcut. Chiar și domnul președinte am crezut că ține cu noi, dar nu ține cu noi?“, a spus Blaza Cristian, unul dintre comercianții din piață.

„Așa s-a constatat, că în piețe nu au fost ascultători oamenii“

Hala unde găseai înainte produsele lactate s-a golit, dar în interior a rămas, totuși, un raion care funcționează în regim de magazin. Anica Călbează, vânzătoare de aici, îi compătimește pe cei acre au fost nevoiți să iasă afară din hală, mai ales că nu erau foarte mulți oameni și nici nu aveau cine știe câți clienți. Mulți dintre ei, spune ea, au animale numeroase și nu au ce să facă cu produsele, iar acum le este și mai greu. Totuși, este singura lor sursă de venit. Pe de altă parte, vânzătoarea crede în existența bolii și se ferește cât poate de mult, pentru a-și proteja familia.

În toată țara s-au luat măsuri. Adevărul e că și boala există. Cică s-a făcut statistici, mi-a spus un jandarm, pentru a vedea unde s-au dat cele mai multe amenzi. Și în piețe s-au dat cele mai multe. Mulți nu vor să-și țină masca. Așa s-a constatat, că în piețe nu au fost ascultători oamenii. Că sunt pensionari, sunt mai nătângi, țin masca sub bărbie că nu pot sufla… Dar boala îi! Și când ai ajuns la spital trebuie să îți pupi familia. Și doctorii sunt obosiți, ferească Dumnezeu! Am lucrat vineri cu două msăcute, pentru că mă tem și eu, vă spun sincer. Atâta de greu sufli și transpiri și îți vine saramura în ochi. Că mi frică, eu cred, nu poate să fie toată planeta dată peste cap. Că românul e mincinos și în treaba lui, m-am convins, dar toată planeta, nu. Și în Italia când a vzăut atunci la început, că te doare sufletul cum s-a murit atunci. Și cred. Și omul nu a fost ascultător în piețe, în țară, nu neapărat în piața noastră. A intrat mai de-a valma…“, a spus Anica Călbează.

1 COMENTARIU

  1. Marile magazine, sunt patronate de ” straini ” … si acestia fac presiuni enorme fata de guvernele tarilor unde-si au afacerile , sa faca fel si chip, sa instituie tot felul de reguli prin care sa fie fortzatzi oamenii sa mearga si sa cumpere produsele lor , pudarite si tratate cu tot felul de chimicale, prin care efectiv fac experienta nutritionala pe noi , de la aceste ” malluri ” .
    Deci in concluzie, ” motivand faptul ca-i corovit ” ( sau daca era alta pandemie sau cauza… indiferent ) se incearca ” azvarlirea tzaranilor si micilor producatori ” de prin pietze … sa-i determine sa duca marfurile la ” smardoi „…pe preturi de pomana daca s-ar putea … si cate alte smecherii , metode si proceduri facute la constragerea aceste (M)..UE . Asa este si cu autoturismele … asa este si cu electricele si electrocasnicele… etc. si (M)..UE a interzis romanilor sa mai comercializeze marfurile pe care sa fie inscris ” produs ori fabricat in Romania ” , marfurile chiar produse aici sa poarte numai eticheta si marca unor straini, unde ptr aceasta „marca ” strainii sa ” linga ” cel putin 50% din valoarea marfurilor vandute la noi …
    Fara alte comentarii… sper ca v-ati prins …

SPUNE-TI PAREREA