Sâmbătă, 14 noiembrie, ora 13:00, Asociația Reciproca vă invită la un Tur Virtual al proiectului Salva-Vișeu 1948: Atunci și Acum.
Proiectul Salva-Vișeu 1948: Atunci și Acum, compus dintr-o carte de 210 pagini și website-ul http://www.salvaviseu1948-acum.ro/, are la bază o arhivă familială de mai mult de 200 de fotografii realizate în 1948 de inginerul Clement Ștefan, șeful lotului 1 pe șantierul căii ferate Salva-Vișeu. Însoțind aceste imagini inedite, interviuri cu foști lucrători și documente de epocă oferă o perspectivă largă a impactului pe care construirea căii ferate l-a avut asupra comunității. Înregistrare istorică și sociologică semnificativă, Salva-Vișeu 1948: Atunci și Acum propune, de asemenea, o prioritizare a căilor ferate pe agenda de stat și regională și reinvestirea în transporturi durabile.
În acest tur virtual al proiectului vom face o incursiune printr-o selecție a fotografiilor făcute de Clement Ștefan în 1948, prin imagini care arată situația actuală a liniei, dar și prin documentarea realizată pentru proiect, toate cuprinse în publicația Salva-Vișeu: Atunci și Acum/Then and Now și pe website-ul proiectului. Întâlnirea aduce în discuție istoria căii ferate, dar și miza proiectului pentru o schimbare radicală în politica de stat în privința unui transport în comun durabil.
Invitați: Olga Ștefan (curator, cercetător, inițiatoarea proiectului), Valer Simion Cosma (istoric, cercetător științific la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă – Zalău) și Cornel Ban (lector în economie politică internaţională la Copenhagen Business School).
Puteți să ne urmăriți și să participați cu întrebări sau opinii live pe pagina de facebook a proiectului Salva-Vișeu 1948: Atunci și Acum sau în întâlnirea Zoom la care vor participa Olga Ștefan, Valer Simion Cosma și Cornel Ban, accesând acest link! 
———–
Proiectul Salva-Vișeu 1948: Atunci și Acum este bazat pe arhiva de fotografii făcute pe șantier de Clement Ștefan, 1948. © Familia Ștefan
Curator, editor, cercetător: Olga Ștefan
Designer: Felix Marker
Texte: Olga Ștefan și Valer Simion Cosma
Interviuri de: Gabriela Herța, Valer Simion Cosma și Olga Ursu

Fotografii și video: Gabriela Herța, Patricia Marina Tomas și Olga Ștefan Imagine și montaj video: Patricia Marina Tomas
Coordonator proiect: Oana Hodade/Asociația Reciproca
Partener: Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă – Zalău
———–
Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Asociația Reciproca, Cluj-Napoca
asociatia.reciproca@gmail.com

1 COMENTARIU

  1. Vai Doamne, mergeti numa si vedeti ce crapati si deteriorati sunt stalpii de la viaductele de sustinere a caii ferate pe ruta Salva- Viseu, ori catre Ilve- Vatra – Dornei, la toate lucrarile de arta … si cat de deplorabile sunt caile ferate peste tot , la modul general .

SPUNE-TI PAREREA