Locuitorii din comunele Șanț, Maieru și Rodna pot ieși mai devreme la pensie, după ce localitățile au fost incluse în lista localităților intens poluate din zonele în care se poate cere pensionarea anticipată.

Proiectul de lege a fost adoptat în 10 noiembrie de Parlament. Prin această lege se extinde cu încă opt lista localităților intens poluate din zonele în care se poate cere pensionarea anticipată, fără penalizări, de către cei care au locuit acolo măcar 30 de ani.

Proiectul de lege va merge la promulgare la președintele țării, în perioada următoare. Odată oficializată, legea va fi a șasea modificare de acest gen, din ultimele luni.
Este vorba de a șasea modificare legislativă, din ultimele câteva luni, cu același obiect: lărgirea listei cu localitățile poluate din Legea pensiilor, ai căror locuitori (inclusiv cei de pe o rază de 8 km) pot ieși la pensie cu doi ani mai repede, fără să sufere penalizări. Condiția este ca persoanele respective să fi stat cel puțin 30 de ani în acele locuri.
Legea nr. 263/2010 stabilește că, în cazul persoanelor care vor să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare, nu se aplică penalizările ce, în mod normal, se aplică în situația pensiei anticipate parțiale.

Prin proiectul adoptat de Parlament, au fost introduse pe lista locurilor poluate de unde se poate ieși mai repede la pensie și localitățile:
Ocoliș (județul Alba);
Maieru, Rodna și Sanț (județul Bistrița-Năsăud);
Feldioara (județul Brașov);
Târgoviște și Titu (județul Dâmbovița);
Săvinești (județul Neamț)

Pentru pensionarea anticipată parțială se aplică o scădere procentuală a cuantumului pensiei. Scăderea respectivă produce efecte în funcție de perioada de cotizare efectiv realizată peste stagiul standard complet de cotizare (cu cât este depășit mai mult stagiul de cotizare, cu atât diminuarea procentuală este mai mică).

Citește și:

Primarul Ioan Szabo solicită reducerea vârstei de pensionare pentru locuitorii din zona Șanț și Rodna. Ce adresă a trimis Ministerului Muncii și Justiției Sociale

 

SPUNE-TI PAREREA