„Destinul țării e scris de patrioți, de cei ce luptă și pun sacrificiul personal în slujba binelui țării.
Aceștia sunt și Veteranii a căror zi ne reaminteşte că lupta lor fără frică a făcut posibilă Marea Unire de la 1918.
Tot astăzi îi cinstim și pe militarii români prezenţi în ultimii ani în teatrele de operaţii internaţionale, acolo unde au fost și sunt Ambasadorii curajoși ai țării noastre.
Un veteran al teatrelor de operaţii, cu două misiuni în Afganistan, executate alături de ”Şoimii Carpaţilor”, este comandantul Brigăzii 81 Mecanizată, colonelul Cornel-Traian Scurt.
La mulți ani, pentru ziua dumneavoastră de naștere!
La mulți ani în slujba țării pe care ați demonstrat că o prețuiți.
Prin astfel de fapte ce au scris destinul țării și oamenii ce poartă România-n dreptul inimii, se transmite generațiilor viitoare respectul pentru istoria acestui popor și față de moștenirea pe care veteranii ne-au lasat-o, o țară clădită prin sacrificii, luptă și curaj, România noastră.
🇷🇴 Vă suntem recunoscători pentru ceea ce ați făcut și faceți pentru țară.
🇷🇴 Dumnezeu să binecuvânteze România și pe noi toți!“, este mesajul președintelui Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan.
Ziua Veteranilor a fost instituită prin Legea nr. 150/2014, privind modificarea şi completarea OUG nr. 82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celor decedaţi.
11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei – intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11:00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, reaminteşte Ministerul Apărării.
Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar român decedat în teatrul de operaţii din Afganistan.