Mai multe instituții cu număr mare de angajați care lucrează, îndeosebi, în interior, au fost afectate de răspândirea epidemiei de Coronavirus. Dacă în timpul sezonului cald cazurile au fost înregistrate mai rar, odată cu debutul sezonului rece, epidemia pare să ia o amploare imprevizibilă.

Focare de Coronavirus au fost detectate, în ultimele două săptămâni, în Primăria Bistrița, la Penitenciarul Bistrița, la cămine de persoane vârstnice și, cel mai recent, la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, unde 17 angajați sunt deja infectați.

 

Cele mai expuse sunt cadrele medicale și personalul auxiliar (infirmiere, brancardieri, îngrijitoare etc.). De la debutul epidemiei și până în prezent, 109 cadre medicale (31 medici, 77 asistenți, 1 kinetoterapeut) și 39 persoane parte din personalul auxiliar (infirmiere, brancardieri) și un angajat din cadrul personalului suport au fost confirmate cu Coronavirus. 122 persoane au fost externate. Frecvența îmbolnăvirilor a început să crească semnificativ în ultima perioadă.

De asemenea, printre cei confirmați se află 18 angajați ai Spitalului Județean de Urgență Bistrița (printre care 1 angajat departament resurse umane, 10 angajați ai Blocului Alimentar, trei registratori, și o îngrijitoare de curățenie din Ambulatoriul integrat – Policlinica Bistrița). Cinci persoane au fost externate.

 

Și personalul din primării este expus îmbolnăvirii. 45 persoane bolnave de CoVid-19 fac parte din personalul unor primării din județ, majoritatea fiind din Primăria Bistrița. 19 persoane au fost externate.

 

Coronavirusul s-a răspândit și la Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud, (4 angajați), dar și la Consiliul Județean Bistrița-Năsăud (6 angajați).

 

Cazuri mai puține au fost raportate la Casa de Pensii, Trezoriei, Garda de Mediu, Autoritatea Electorală Permanentă, Aquabis, Administrația Finanțelor Publice.

 

 

O problemă este în centrele de asistență pentru vârstnici și centre medico-sociale unde persoanele care se îmbolnăvesc sunt și expuse riscului de decese. Printre pacienții confirmați cu Coronavirus se află 8 beneficiari și o infirmieră de la un centru de asistență pentru vârstnici din județul Bistrița-Năsăud. Infirmiera a fost externată. În ceea ce privește beneficiarii, șase au fost externați, iar din păcate, unul a decedat.

La un centru de recuperare din județul Bistrița-Năsăud se află 19 beneficiari și 15 angajați confirmați cu Coronavirus. 5 angajați au fost externați. Totodată, au fost externați și 15 beneficiari.

S-au îmbolnăvit, de asemenea, un beneficiar și opt angajați de la o unitate medico-socială din județul Bistrița-Năsăud. O persoană (asistent medical) a fost externată. Nouă cazuri au fost raportate la un centru de dializă din județ. Șapte persoane au fost declarate vindecate.

La alte patru centre de asistență pentru vârstnici din județ au contactat Coronavirusul 16 beneficiari, un asistent social, 8 angajați și un medic rezident.

56 de bolnavi au fost raportați tot la un cămin de persoane vârstnice din județ, dintre care 11 sunt infirmieri, iar restul beneficiari. Trei dintre acestea a fost externate.

Trei  beneficiari și trei angajați s-au îmbolnăvit la un Centru pentru Protecția Copilului din subordinea DGASPC BN. Una dintre acestea a fost vindecată. Într-un alt asemenea centru din județ, se află alte 14 persoane confirmate cu Coronavirus (4 beneficiari și 10 angajați), iar la un al treilea centru s-au înregistrat 2 angajați cofirmați cu CoVid-19. Printre persoanele confirmate cu Coronavirus se află doi angajați ai unei Case de Tip Familial din subordinea DGASPC BN.

 

În ceea ce privește cadrele didactice și elevii, la ora actuală. 17 cazuri active sunt din rândul cadrelor didactice, iar 22 din rândul elevilor. Aceștia sunt, însă, de la unități de învățământ diferite. Practic, aplicarea unor scenarii diferite în funcție de numărul cazurilor de Coronavirus detectate a dus la evitarea  răspândirii epidemiei la o anvergură mai mare.

 

Cazuri de Coronavirus au fost raportate și în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Bistrița – Năsăud (11 ), Inspectoratului Județean de Poliție (28),  Inspectoratului de Jandarmi Județean (7). Opt persoane dintre cele confirmate cu Coronavirus la nivel de județ sunt polițiști locali. Trei dintre acestea au fost declarate vindecate.

În domeniul sportului, printre persoanele confirmate cu Coronavirus se află 15 fotbaliști, 24 handbaliste și trei angajați de la CS Gloria 2018.

 

Un focar îngrijorător a fost detectat la Penitenciarul Bistrița, unde s-au infectat 25 deținuți.

SPUNE-TI PAREREA