Dacă vreți să profitați de ultimele zile plăcute de toamnă, cu o drumeție nu foarte departe de Bistrița, luați în considerare un traseu pe Via Transilvanica, porțiunea ce trece pe terioriul administrativ al comunei Livezile și pe la Dealul Negru, comuna Cetate.
Zona oferă o paletă impresionantă de priveliști, culori și sezanții: momentele zilei care învăluie copacii într-o ceață deasă, negura misterioasă a zilelor ploioase, lumina cărămizie a soarelui de toamnă printe copacii care au prins, în sfîrșit, culoare, spre finalul acestui anotimp, copleșitoarele apusuri de soare.
Dacă vă abateți de la traseu, puteți descoperi o misterioasă arie protejată, la limita vestică a Munților Călimani, pe teritoriul administrativ al comunei Dumitrița: Piatra Corbului, o rezervație naturală paleontologică.
Aria protejată este reprezentată de un abrupt stâncos, de aproximativ 90 m, format din piroclaste rezultate în urma multiplelor procese de eroziune (acțiunea aerului prin îngheț-dezgheț, temperatură; acțiunea apei prin spălare, șiroire) și gravitaționale (surpare, prăbușire). Peretele prezintă formațiuni vulcanocarstice (grote și goluri), formațiuni erozionale, martori de eroziune și tufuri vulcanice.
În stâncăriile Pietrii Corbului își găsește adăpostul corbul comun (Corvus corax), care însuflețește pesiajul cu zborul amețitor.
Mai multe fotografii, aici: