Credincioșii credincioșii catolici, greco-catolici, ortodocși, protestanți, reformați din Transilvania, Banat și Maramureș celebrează duminică, pe data de 1 Noirmbrie, Luminația sau Ziua Morților.

Pregătirile pentru această zi s-au făcut din timp, cu buchete sau ghivece de flori, dar și candele, așa că piețele și zonele de comerț stradal din Bistrița au fost pline în această perioadă.

Anul acesta, Luminația se desfășoară după reguli stricte, pe care le puteți citi aici:

Au apărut regulile de protecție pentru Luminație! Dezinfectat în cimitire, măști și distanțare

Conform tradiției, în noaptea de 1 Noiembrie, sufletele morților vizitează lumea celor vii, de aceea oamenii le îngrijesc mormintele și le aprind lumânări.

Potrivit legendelor populare, în prima zi de brumar, porțile dintre cele două lumi se deschid și numai acum cei plecați dintre noi pot veni să ne viziteze. Din acest motiv, proverbul „despre morți, numai de bine” se respectă cu sfințenie. Interesant este faptul că indiferent de religie, credincioșii ies în întâmpinare rudelor și prietenilor adormiți, cu flori și lumânări.

Se spune că nu e bine să primești la mormântul cuiva drag pe cineva cu care s-a certat în viață. Totodată, în această zi nu trebuie să fii zgârcit sau egoist. Pomenirea morților îndeamnă la iubirea aproapelui și la ocrotirea acestora.

În această zi nu este bine să muncești sau să speli haine. Cei bătrâni mai spun că nu e bine să dai de pomană alcool înainte unei mese calde. Nu e bine să plângi. Se spune că morții nu vor să îi vadă pe cei pe care i-au lăsat în urmă suferind.

La catolici, Ziua Morților (Luminația) este pe 2 noiembrie. Tradiția a pătruns în Transilvania într-un mediu multiconfesional și a început să fie serbată din seara de 1 noiembrie. Nefiind o încălcare a canoanelor, ziua liturgică începe din momentul în care apune soarele în ziua precedentă.

Cimitirele se luminează, iar la morminte, se adună familii întregi și deapănă amintiri. De obicei, se întâlnesc şi cu alte cunoștințe, așa că poveștile de demult se întind târziu în noapte, la lumina liniștită a lumânărilor.

În anumite sate, se mai păstrează obiceiul de a duce apă proaspătă la morminte, la Luminație, până la răsăritul soarelui. Dar numai copiii sunt demni să facă acest gest, căci sunt puri și au suflete curate. Se spune că morților li se mai face sete și trebuie să li se dea și apă de pomană, pe lângă mâncare.

De asemenea, în credința populară a românilor, mai avem parte de o noapte a celor morți, cea de pe 29 spre 30 noiembrie, cunoscută sub denumirea de Noaptea Sfântului Andrei, când cei vii încearcă să se apere de strigoi prin ungerea ușilor și a ferestrelor cu usturoi.

Ziua de 1 noiembrie, poate fi considerată, singura zi din an în care oamenii glumesc în cimitir. De Ziua Morților, bucuria reîntâlnirii cu sufletele rudelor trecute în Lumea de Dincolo depășește tristețea comemorării.

Învățătura creștină spune că trebuie să dăm de pomană pentru cei adormiți. Este mai important, când vine vorba de milostenia pe care o dăm pentru cei adormiți, să o dăm celor săraci. De cele mai multe ori, împărțim pachetele unor rude, vecini sau altor oameni care au deja ce să mănânce. Aici se pierde sensul milosteniei. De aceea, pachetele cu mâncare este obligatoriu să se dea celor care nu au, celor care au nevoie de mâncare, care sunt săraci și în lipsă. Găsiți astfel de oameni la porțile bisericilor, la porțile cimitirelor. Încercați să dați de pomană cât mai mult celor care săraci.

SPUNE-TI PAREREA