Municipiul Bistrița face notă discordantă în contextul pandemiei și decide să lase școlile să funcționeze, chiar dacă s-a depășit pragul critic de 3/1000, în ceea ce privește incidența cazurilor de Coronavirus.

Prefectul Stelian Dolha, aflat în izolare după ce soția sa a fost confirmată cu Coronavirus, a dat explicații cu privire la acest lucru.

În municipiu, incidența este 3,13, sunt școli unde nu avem încă niciun caz de infectare, dar avem și școli unde există cazuri de infectare în rândul elevilor și profesorilor, e clar că acolo deja s-a luat o hotărâre. Ieri am avut ședința comitetului pe tema școlilor, era o doleanță din partea lor… se va face o analiză pe fiecare școală în parte. S-a luat decizia care trebuia să se ia, fiecare școală era acoperită de lege și pe incidența din interiorul clasei, nu numai a școlii. În oraș rămân deschise cele unde nu există practic infectare în școală”, a spus pentru Edupedu.ro prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha.

Ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății prevede că acest Comitet Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) poate decide suspendarea temporară a activităţilor didactice faţă în faţă atunci când se ajunge la o rată a incidenţei cumulate peste limita de alertă de 3/1.000 locuitori, dar nici acest act și nici HG 856 din 14 octombrie 2020 privind prelungirea stării de alertă nu prevăd obligativitatea închiderii școlilor.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud a decis pe 27 octombrie 2020 ca școlile să rămână deschise în municipiul Bistrița. Deocamdată în scenariul roșu au intrat doar clasele unor școli și alte unități de învățământ unde au fost confirmate cazuri de Coronavirus în rândul elevilor sau personalului didactic sau nedidactic.

Citește și:

Măsuri restrictive în Bistrița după depășirea incidenței de 3/1000. Masca obligatorie în toate spațiile publice deschise

 

1 COMENTARIU

  1. Fostul ministru al Educației prof. univ. dr. Mircea Miclea sustine că școlile ar trebui să fie ultimele instituții care să fie închise și primele care trebuie deschise. El a atras atenția că învățământul hibrid este greșit aplicat în România. Totodată, școlile trebuie testate prioritar.
    Argumentul profesorului Mircea Miclea pentru ca școlile să nu fie închise are la bază cifrele comunicate de Ministerului Sănătății care arată că, înainte de 15 septembrie, proporția copiilor şi adolescenților până la 19 ani care aveau Covid-19 era de 6,18%, iar acum după o lună si jumătate de la deschiderea anului scolar a ajuns la 6,53%, deci s-a inregistrat o crestere nesemnificativă de 0,35 % a celor infectati la acveastă categorie de vâtrstă.
    Vezi: https://spotmedia.ro/stiri/eveniment/mircea-miclea-scolile-nu-trebuiau-inchise-cum-sa-imparti-copiii-un-stat-emotional-e-un-stat-imoral-interviu

SPUNE-TI PAREREA