Halloween-ul, sărbătoarea „de import“ devenită extrem de populară și în România,vine anul acesta cu un fenomen spectaculos: Luna Albastră, care va fi vizibilă în toate zonele globului.

Luna nu va fi literalmente albastră, dar numele este dat de faptul că este a doua Lună plină care apare în aceeași lună – prima a apărut pe 1 octombrie.
Această afișare cosmică are loc de șapte ori la fiecare 19 ani, ceea ce înseamnă că lumea nu va vedea acest fenomen de pe 31 octombrie până în 2039. Ceea ce face acest eveniment și mai rar este că va fi văzut în toate părțile lumii pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial: fenomenul nu s-a mai întâmplat din 1944.
Ideea unei luni albastre ca a doua Lună plină într-o lună vine dintr-un articol din numărul din martie 1946 al revistei Sky și Telescop.
Acest număr a publicat un articol numit „Once in a Blue Moon” de James Hugh Pruett, care se referea la „Almanahul Fermierului” din 1937, dar cu o definiție mai simplă. „De șapte ori în 19 ani au existat – și mai există – 13 luni pline într-un an”, a scris el. „Acest lucru dă 11 luni cu câte o Lună plină fiecare și una cu două. Aceasta din urmă s-a numit Luna Albastră”.

Totuși, pentru a reflecta această culoare cu adevărat, cerul trebuie să conțină particule mari de praf sau fum pentru a reflecta o nuanță de albastru.
În total, sunt 13 luni pline în 2020, o altă raritate, deoarece majoritatea anilor au doar 12.

1 COMENTARIU

SPUNE-TI PAREREA