Conform unui sondaj Ipsos, realizat la nivel mondial, șase români din zece s-ar vaccina împotriva noului coronavirus, dacă ar fi un vaccin disponibil, procentaj care plasează România printre ultimele țări în privința acceptării vaccinului. Media globală de acceptare a vaccinului este de 74%. Principalul motiv anti-vaccinare este teama de reacții adverse și neîncrederea în eficiența vaccinuluiChestionarul privind acceptarea vaccinului a fost aplicat unui număr de peste 20.000 de adulți din 28 de țări, potrivit unui comunicat Ipsos.

Printre români, în ceea ce privește vaccinarea anti-COVID, există atât un grup de persoane deschise către vaccinare (57%), precum și un grup care se opune vaccinării (43%), arată rezultatele unui studiu recent realizat în rândul a peste 20.000 de adulți din 28 de țări, de Ipsos, cel mai mare grup de cercetare din România. Mai precis, bărbații români sunt mai degrabă pro-vaccinare (68% intenționează să se vaccineze), comparativ cu femeile (49%). Pe grupe de vârstă, în mod paradoxal la o prima vedere, tinerii și persoanele mai în vârstă sunt de aceeași parte a baricadei – 66% dintre persoanele tinere (16-24 ani), respectiv 66% dintre persoanele peste 55 ani sunt pro-vaccinare, față de 51% în rândul celor cu vârsta cuprinsă între 25-55 ani.

După China, țările care au înregistrat cea mai mare deschidere către vaccinare sunt cele cu o rată mare de infectare (peste 8.000 cazuri la 1 milion de locuitori) și un ritm accelerat de creștere a cazurilor. Este vorba de Brazilia (88% favorabilitate pentru vaccin) și India (87%). India ocupă locul 2 mondial, cu peste 7 milioane de persoane infectate, urmată de Brazilia – cu 5 milioane de cazuri.

La polul opus, printre țările cele mai sceptice cu privire la vaccinarea anti-COVID se află România (57% ar vrea să se vaccineze), Ungaria și Polonia (56%, fiecare), precum și Rusia, cu 54%.

 

SPUNE-TI PAREREA