Revista DoR (Decât o Revistă) a publicat ieri povestea legăturii speciale dintre profesoara Lidia Pavăl și elevul ei Eduard, care a fost diagnosticat cu tulburări din spectrul autist la vârsta de 2 ani. Povestea relatată de DoR subliniază răbdarea unui profesor de a preda muzica unui copil cu cerințe speciale, care a ajuns să uimească prin talentul său, dar și suucesul integrării sale în învățământul de masă.

După cum preciează susrsa citată, în Bistrița-Năsăud sunt acum în jur de 900 de copii cu CES, 13 logopezi, 36 de consilieri educaționali și 22 de profesori de sprijin, potrivit datelor asociației. Un studiu făcut în 2018 privind indicele de incluziune în școlile din municipiul Bistrița arată că procentul copiilor cu CES integrați în unitățile școlare din Municipiul Bistrița este în creștere, la 2,32%, dar se află încă la jumătate față de media europeană de 4,44%.

Eduard, sau Dudu, cum îi spun apropiații, a continuat cursurile de muzică și online, în timpul pandemiei și chiar a câștigat un concurs, în această perioadaă.

Dudu e elev în clasa a X-a la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” din Bistrița și a fost diagnosticat la un an și nouă luni cu tulburări din spectrul autist. Pianul, pe care l-a învățat cu Lidia Pavăl de la 7 ani, a fost salvarea lui. Ca să poată intra la o școală de masă, alături de alți copii de vârsta lui, a fost nevoie înainte de șase ani de terapie neîntreruptă (care continuă și acum), de perseverență din partea mamei sale, de luptă pentru dobândirea unor drepturi și de o profesoară care a acceptat să-l primească la clasă când toți ceilalți l-au refuzat.

Când Dudu a câștigat concursul online și i-a spus profesoarei, deși nu îi stă în fire, „N-aș vrea să fac pian cu alți profesori”, Pavăl a simțit în vorbele lui o afecțiune cum n-a mai primit în cei 40 de ani de când predă.

La început, nici ea n-a crezut că se va descurca. „Era exclus pe atunci ca un copil cu cerințe educaționale speciale (CES) să facă școală printre cei tipici. Nimeni nu-și imagina că un copil care numai zbiară și sare poate să învețe să vorbească sau să cânte perfect la pian”, spune Pavăl. Dar i-a promis mamei lui, Ana, care-i fusese elevă timp de opt ani, că vrea să încerce.

Citește întreaga poveste aici…

SPUNE-TI PAREREA