Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud marchează astăzi Ziua Internațională a femeii din mediul rural cu o colecție de fotografii vechi, publicate pe pagina oficială de facebook a instituției:

Azi, de “Ziua Internațională a femeilor din mediul rural”, venim să demonstrăm că frumusețea s-a născut la sat!
Fotografiile postate fac parte din Fondul Arhivistic al României, provin din colecțiile Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud: “Anton Cosbuc” și “Iuliu Moisil” (1900-1950) și surprind frumusețea femeii din mediul rural din mai multe provincii ale României!

Ziua internaţională a femeilor din mediul rural este sărbătorită la 15 octombrie pentru a conştientiza faptul că femeile de la sate contribuie la bunăstarea familiilor lor şi la dezvoltarea economiei rurale.

Prima Zi internaţională a femeilor din mediul rural a fost celebrată la 15 octombrie 2008. Instituită de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluţia 62/136 din 18 decembrie 2007, această zi recunoaşte “rolul critic şi contribuţia femeilor din mediul rural în consolidarea dezvoltării rurale, a agriculturii, îmbunătăţirea securităţii alimentare şi eradicarea sărăciei rurale”.

Ideea celebrării, în fiecare an, a unei Zile mondiale dedicate femeilor din mediul rural s-a conturat cu prilejul unei Conferinţe a ONU pentru femei, care a avut loc la Beijing, în septembrie 1995. Propunerile pentru organizarea unei astfel de zile au venit din partea mai multor organizaţii: Federaţia Internaţională a Producătorilor Agricoli (IFAP), Asociaţia mondială a femeilor din zona rurală (ACWW), Reţeaua Asociaţiilor femeilor africane din zona rurală (NARWA) şi Fundaţia Summitul Mondial al Femeilor (WWSF).

Potrivit site-ului www.un.org/en/events/ruralwomenday, femeile din mediul rural, dintre care majoritatea depind de resursele naturale şi de producţia agricolă pentru asigurarea hranei zilnice, alcătuiesc peste un sfert din totalul populaţiei mondiale. În ţările în curs de dezvoltare, femeile din mediul rural reprezintă aproximativ 43 la sută din forţa de muncă din agricultură şi din producţia de prelucrare şi procesare a unei părţi considerabile din produsele alimentare, conferindu-le astfel acestora responsabilitatea principală pentru siguranţa alimentară.

CITEȘTE ȘI: 

Frumusețea autentică a româncelor, surprinsă de o bistrițeancă pasionată de fotografie și port tradițional (GALERIE FOTO)

SPUNE-TI PAREREA