Primarul orașului Sângeorz-Băi, Traian Ogâgău, cara a candidat independent, dar a fost suținut de PNL Bistrița-Năsăud și de către Stelian Dolha, candidat la șefia Consiliului Județean, actualmente prefect, a fost condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare, în cazul dosarului penal legat de refuzul sau sustragerea de la recoltarea probelor biologice.

Conform legii, mandatul său ar trebui să înceteze înainte de expirarea duratei normale, în urma acestei condamnări.

Asta spune legea, și noi asta facem! Deci, conform legii, calitatea de primar încetează, de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, în urma unei condamnări definitive, indiferent de modul de executare a acesteia. Încetarea mandatului se face printr-un ordin al prefectului. Deci pașii sunt următorii:

  • secretarul Unității Administrativ Teritoriale întocmește un referat la care anexează actele din care rezultă motivul legal de încetare a mandatului
  • referatul ar trebui să ajungă la Instituția Prefectului în termen de 10 zile de la sentință, în cazul de față (dar știm că în cazul de la Șanț, de exemplu, a durat undeva la 20 de zile)
  • pe baza referatului respectiv, prefectul emite ordinul de încetare al mandatului
    primarul poate contesta, în termen de 10 zile, acest ordin
    Deci dacă asta spune legea, noi asta vom face. Totul se desfășoară în funcție de referatul pe care trebuie să-l întocmească secretarul UAT-ului” a declarat, pentru Bistrițeanul.ro, prefectul Stelian Dolha.

Anunțul a fost făcut de către prefect și într-o intervenție telefonică la Radio Balada:

Respectăm legea, de la asta nu fac rabat, indiferent dacă am sau nu sânge liberal prin vene. Condamnarea prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă la o pedeapsă privată de libertate, indiferent de modalitatea de individualizare a executării pedepsei, prefectul emite ordinul prin care constată încetarea mandatului primarului”, a precizat Stelian Dolha.

Totuși, încă nu este clar dacă primarul și pierde doar mandatul actual, care încă nu a încetat, sau și mandatul câștigat în urma alegerilor din 27 septembrie. De asemenea, după cum preciza prefectul, totul depinde de de referatul pe care trebuie să-l întocmească secretarul UAT-ului.

Reamintim că, în 2016, Curtea Constituțională a decis că aleșii locali condamnați cu suspendare își pierd mandatul în egală măsură ca și aleșii condamnați cu executare.
Hotărârea judecătorească definitivă înlătură prezumţia de nevinovăţie a persoanei acuzate şi plasează alesul local în afara cadrului legal de exercitare a funcţiei.
Condamnarea în sine este cea care determină pierderea integrităţii, element fundamental al mandatului electiv fără de care persoana care ocupă respectiva demnitate publică nu mai are legitimitatea de a-şi continua activitatea.

Decizia Curții a desfințat, la acea vreme, Legea privind modificarea Statutului Aleșilor locali, care trebuia să protejeze mandatele primarilor și președinților de Consilii Județene condamnați cu suspendare.

SPUNE-TI PAREREA