Clubul Lions Bistrița a prezentat bilanțul celei de-a VII-a ediții a Târgului de Purici, care s-a încheiat duminica, 04.10.2020.
În urma târgului s-au adunat 43.100 lei și 135 euro, adică aproximativ 9000 de euro, în total. După decontarea cheltuielilor de organizare veniturile nete sunt în valoare de 31.800 lei si 135 euro;
42 de voluntari, incluzând și membrii LEO, s-au implicat în organizarea târgului, însumând 705 ore de voluntariat.
„Avand in vedere conditiile speciale din acest an, generate de pandemie, consideram rezultatele ca fiind deosebite si suntem extrem de satisfacuti ca am reusit sa nu intrerupem traditia de care se bucura acest eveniment.
Pentru aceasta reusita multumim in primul rand cetatenilor Bistritei, cei care au inteles scopul acestui targ si ne-au stat alaturi, atat ca donatori cat si cumparatori. Ani de an va simtim tot mai aproape, ceea ce ne da curajul de a continua.
Voluntarii nostri si tinerii membrii ai Clubului Leo…. nu putem spune decat „multumim dragilor”! Ati fost, ca intotdeauna, grozavi! Evident, asa cum am mai spus-o, toti banii vor merge la construirea adapostului pentru victimele violentei domestice. We Serve!“, a transmis președintele Lions Bistrița, Adrian Sorin Bălan.
Clubul Lions Bistrița are două mari proiecte în desfășurare, în această perioadă, unul dintre ele fiind Parcul Tematic Lions, care are în vedere protejarea perilor seculari din zona Wonderland.
„Două proiecte importante are Clubul Lions Bistrița, pentru care noi adunăm fonduri, inclusiv prin această acțiune, Târgul de Purici, și anume, construirea unui adăpost pentru victimele violenței domestice și Parcul Tematic Lions. Parcul Tematic Lions este deja în fază de implementare, în sensul că s-a semnat deja parteneriatul cu Primăria Bistrița, concesionându-se terenul pe care se află perii seculari pe 45 de ani, iar Clubul Lions și-a asumat, prin Mihai Bilegan, care este specialistul nostru pe acest domeniu, să împrejmuiască acel teren care va fi de acum încolo în grija noastră, scopul fiind acela de a salva acești peri care au o vârstă pentru care merită să fe îngrijiți.
Cel de-al doilea proiect, cel de construire a adăpostului pentru victimele violenței în familie sau a violenței domestice, este un proiect mai vechi al nostru, inspirat și din ceea ce au făcut colegii noștri de la Clubul Lions din Austria. Noi nu am reușit, până acum, să visăm la a implementa un astfel de proiect. Evident, pentru că nu am avut niciodată fondurile necesare și nici locația în care să facem această construcție. Suntem la începutul proiectului, avem deja găsit terenul și acești bani, cât și alții, care vor veni din donații, vor fi direcționați înspre această destinație“, a spus Felicia Cornelia Macarie, unul dintre membrii fondatori ai clublui.
Felicia Cornelia Macarie a explicat că există încă o toleranță mare în societate vizavi de fenomenul violenței în familie și sunt multe cazuri în care agresiunile sunt chiar încurajate și agresorii înconjurați de simpatie.
„Cred că e blând cuvântul toleranță. Am fost în situația de a vedea cazuri în care era chiar încurajată, nu numai tolerată, violența în familie. Dacă ne uităm în mediul rural, care este, sigur, mai arhaic și mai conservator, folosirea bătăii, a agresiunii fizice, împotriva soției sau a copiilor, face parte dintr-o cultură și este în continuare practicată. Și în oraș se întâmplă lucrul acesta. Pe mine m-a bucurat, apropo de acest subiect faptul că în Poliția Română au început să intre tot mai multe femei, fiindcă n-au fost puține cazurile în care, chemați la domiciliul unde se întâmpla agresiunea, polițiștii bărbați au pactizat cu agresorul când trebuiau să apere victima. Prezența femeilor în Poliția Română, spun studiile, este un pas înainte, care să asigure victima că poate să sune și că atunci când se prezintă poliția, va fi protejată“, a mai spus Cornelia Macarie.
Proiectul de construire a unui adăpost pentru victimele violenței domestice are nevoie de sprijinul oricărui om și, mai ales, al administrației locale în care, anul acesta, au intrat multe femei care ar trebui să rezoneze cu acest subiect sensibil.
„E nevoie de sprijinul oricărei persoane interesate în diminuarea sau eliminarea acestui fenomen. Poate că trebuia asumat chiar de o entitate publică, un astfel de proiect, fiindcă nu este și nu va fi simplu să îl realizăm. Noi vom fi, probabil un exemplu de bună practică pe care poate îl preiau autoritățile locale. La Cluj-Napoca, din câte știu eu, primăria și-a asumat un astfel de proiect și are alte câteva proiecte mai mici pe care le implementează. Cum ar fi faptul că victimele violenței domestice beneficiază de plata pe un an de zile a chiriei unei locuințe în Cluj-Napoca, pentru putea să se mute de lângă agresor. De multe ori, victimele nu reclamă agresiunea pentru că nu au nicio soluție, iar dacă reclamă, își îngreunează situația, neputând pleca și rămânând cu agresorul. Pentru că la noi nu se pune în practică, încă, regula conform căreia agresorul ar trebui să plece din locuință.
Femeile ar trebui să fie mai senzitive în legătură cu această temă. Oricum femeile sunt mai senzitive, dar ar trebui ca și reprezentantele noastre în Consiliul Județean și în Consiliile Locale să își spună mai răspicat opinia în legătură cu această chestiune și să încerce, cu diplomație, să îi convingă și pe colegii lor bărbați consilieri să aprobe sau să adopte măsuri care ducă la diminuarea fenomenului“, a precizat Cornelia Macarie.
„Ar cam veni timpul să nu punem presiune numai pe autorități. Indiscutabil, ele trebuie să dea semnalul, dar și noi, ca cetățeni, ar trebui să dovedim o cetățenie mai activă, inclusiv în legătură cu această chestiune. Sigur, încă suntem tributari unor comportamente anacronice, comparativ cu alte nații, dar ar trebui nici vecinii să nu rămână indiferenți, nici prietenii, or, dimpotrivă, avăzut că un agresor care a fost dovedit chiar în timpul campaniei electorale a fost înconjurat cu multă simpatie de către cetățeni. Mi s-a părut foarte ciudat. Evdient că m-a încrâncenat foarte mult să văd un copil tratat în felul acesta. Cu atât mai mult propriul tău, copil, pe care ar trebui să îl iubești. Ar trebui cu toți să fim mai senzitivi la ceea ce se întâmplă celor de lângă noi“, a mai spus Cornelia Macarie