2020 a fost un an atipic pentru turism, în toată țara, nu doar în Bistrița-Năsăud. Turiștii au fost puțini, iar unitățile de cazare au fost mai mult goale. Cea mai tristă lună a fost luna aprilie, când starea de urgență a redus la zero numărul de turiști.

Proprietarii de vile, pensiui, hoteluri și moteluri nu au mai recuperat mare lucru nici în lunile de vară, când restricțiile nu au mai fost așa de dure.

Frica de epidemie, dar și regulile stricte și controalele în unitățile de cazare au fost un dezastru pentru cei din industria turismului. Indicele de utilizare a locurilor de cazare a variat între 13%-19% în lunile mai-iulie 2020, în condițiile în care, în aceeași perioadă a anului trecut, acesta se încadra între 24%-33%.

Ca idee, dacă în iulie 2019 erau raportate 14541 de sosiri în structurile de primire cu funcțiune de cazare turistică din Bistrița-Năsăud, în iulie 2020 au fost raportate doar 6937.
Numărul de înnoptări a scăzut, de asemenea, de la peste 31 000 la aproximativ 12 000.

Vestea bună, vine, însă, din Parcul Național Munții Rodnei, care a fost vizitat din plin în această perioadă. Practic, oamenii au preferat un turism mai „safe“, în aer liber, în grupuri mai restrânse, evitând cazările și șederile în interior. S-au axat mai mult pe drumeții montane, așa că a fost un an în care Munții Rodnei au foste explorați aproape ca Bucegii.

Parcul Național Munții Rodnei a înregistrat, în primele nouă luni ale anului, 35.000 de turiști, iar directorul parcului, Poll Lucia Mihaela, estimează că până la sfârșitul anului, numărul va crește la 40.000 de turiști.

Aceasta a mai precizat că cifrele reale ar fi de fapt mult mai mari. S-au contorizat turiștii care au pătruns, efectiv, în granițele Parcului Național Munții Rodnei, însă mulți turiști au vizitat obiective care se află la limita acestuia (precum Cascada Cailor) sau nu au plătit biletul de vizită. În ambele cazuri, turiștii nu pot fi numărați, dar angajații parcului cred că, dacă s-ar lua în considerare și acești turiști, s-ar ajunge la un număr cel puțin dublu, de aproximativ 70.000 de oameni ce au vizitat Munții Rodnei, însă este doar o estimare.

2020 a depășit anul precedent în primele 9 luni, ca număr de turiști care au vizitat Parcul Național Munții Rodnei. Pe cifre, anul 2020 pare a fi un an mult mai bun față de 2019. Probabil efectele pe care pandemia le-a avut asupra stării de spirit a oamenilor i-a îndemnat  să viziteze locuri din natură imediat ce au putut.

Astfel, deși în perioda aprilie-mai 2020 nu s-a putut ieși din casă, până în septembrie numărul de turiști care au explorat rezervația a crescut, față de anul precedent, cu cel puțin 5000 de oameni.

Cele mai vizitate obiective au fost Lacul Lala și Vârful Ineu, iar echipa parcului a făcut tot posibilul ca turiștilor să le fie cât mai ușor să viziteze munții, realizând noi marcaje pe traseele deja existente.

O curiozitate este faptul că, din cei 35.000 de mii de turiști înregistrați oficial, cei mai mulți au fost din Botoșani și Suceava, și nu din Bistrița-Năsăud.

Drumețiile au creat probleme pentru cei care administrează parcul. Mulți dintre turiști nu au știut să respecte curățenia, angajații parcului fiind nevoiți să facă tot a doua zi curățenie după turiști. Sau, în continuare, unii oameni nu au înțeles că Parcul Național Munții Rodnei nu este traseu pentru motociclete, ATV-uri, off-road.

SPUNE-TI PAREREA