O tânără din Cluj a trăit o întreagă dramă, după ce a fost refuzată de două spitale din Cluj și nu a putut să își interneze bunica infectată cu COVID-19. Salvarea a venit doar de la Bistrița, la Spitalul Județean de Urgență Bistrița-Năsăud, care a făcut toate demersurile ca bunica tinerei să primească o șansă la tratament.

Bunica și-a sunat nepoata să-și ia rămas bun, fiind sigură că nu apucă încă o zi, moment în care tânăra a decis să transmită un mesaj pe Facebook:

„Bunica mea este grav bolnavă… Și nu doar ea… Și România noastră e grav bolnavă! Sunt revoltată, epuizată și întristată. Bunica ne-a sunat să-și ia rămas bun… Nu doresc la nimeni”, a scris aceasta, în mesajul de pe rețeaua de socializare.

Femeia s-a infectat la începutul săptămânii trecute și a fost internată la Dej, dar i s-a transmis că nu poate să rămână pentru prea mult timp acolo, așa că trebuie să fie transferată la un spital din Cluj-Napoca. De acolo i s-a comunicat că nu poate să fie internată, spitalul nedispunând de destule paturi.

În Clujul nostru nu mai există locuri, deși la televizor s-a zis că sunt echipați, sunt multe locuri, totul în regulă. Ca urmare, noi, cei din familie, ne-am unit și am dat telefoane peste tot, în toate orașele, la toate spitalele să găsim noi un loc pe secția de COVID. Deci NOI să găsim un loc la spital, deși, logic vorbind, nu ar fi fost treaba noastră. Dar dacă doctorii au zis: ”Nu avem loc, asta este, nu avem ce face…”, a mai scris tânăra.

Până la urmă s-au făcut demersuri ca bătrâna de 77 de ani să fie internată și i s-a oferit un pat, dar în noaptea care urma situația s-a agravat și avea nevoie de o mutare pe secția ATI. De data aceasta nu s-au găsit locuri, iar mai apoi i s-a transmis că trebuie să fie transferată la Bistrița.

”Aici s-a discutat că bunica mea ar mai avea o șansă, dacă cineva care a avut COVID i-ar dona plasma!”, a mai relatat tânăra.

Rudele și apropiații au căutat disperați donatori de plasmă.

”Cei din Bistrița au luat legătura cu noi spunând că au făcut cerere la DSP pentru plasmă, dar dacă am găsi și noi donatori ar fi și mai rapidă intervenția. Ne-am apucat iar de dat telefoane, deoarece niciunul din noi nu am avut virusul și nu am fi compatibili pentru asta… Am găsit chiar patru donatori, oameni minunați, care sunt dispuși să ajute străini, dar nu am rezolvat nimic!”, spune tânără.

Șeful DSP Cluj a motivat acest lucru cu lipsa de spațiu și cazurile care cresc de la zi la zi, dar și de incapacitatea spitalului de a putea face față cererilor.

„Am avut şi 100 de cazuri pe zi, este foarte dificil să faci internări când sunt atâtea cazuri într-o zi. Se consultă, se fac analize şi abia după aceea intri.

În plus, necesită timp inclusiv chestiunile administrative, cum ar fi dezinfectarea. Fiecare salon care se eliberează trebuie curăţat, dezinfectat, pregătit şi numai după aceea poate fi ocupat. Şi salvările, după ce transportă un pacient, intră în procedura de curăţenie şi nebulizare, care durează 50 de minute. Toate aceste lucruri durează şi nu se poate face aşa repede internarea”, a afirmat Mihai Moisescu.

La rândul său, Anca Andrițoiu, directorul DSP Bistrița-Năsăud, a precizat că, în afară de bătrâna din Cluj, a mai avut un caz transferat din Harghita, pentru că nici acolo nu au mai avut locuri. ”Au sunat şi de la Bucureşti să trimită la noi, dar, din câte am înţeles, locurile erau ocupate aici. Sunt şi suspecţi pe care trebuie să îi ţină acolo şi, până la urmă, au găsit altă soluție.

În Bistrița nu sunt multe locuri disponibile pentru bolnavii de Covid, spune șefa DSP: opt locuri disponibile din totalul de 20 la ATI și alte 100 în spital.

”Mai avem câteva locuri libere, dar le mai ţinem pentru cazuri care au evoluţie imprevizibilă”, a încheiat aceasta.”, a spus aceasta, conform Libertatea.

SPUNE-TI PAREREA