România a înregistrat în ultima perioadă un val de peste 2.000 de îmbolnăviri pe zi. Astfel, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a anunțat noi restricții pentru a încerca prevenirea răspândirii noului coronavirus.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat restricțiile noi decise de autorități, ca efect al faptului că oamenii nu au înțeles că purtarea măștii nu este doar un moft, ci o măsură necesară.

Nelu Tătaru a subliniat că trendul de infectări cu noul coronavirus este ascendent și că există localități unde rata de infectare depășește chiar 3 la mia de locuitori. La 1,5/1.000 de locuitori ca număr de cazuri se iau măsuri de restricție.

Mai jos puteți regăsi măsurile anunțate de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și șeful DSU, Raed Arafat, conform Radio Europa Liberă România:

,,S-au făcut actualizări ale listelor țărilor cu un indice ridicat. Pentru cetățenii care vin din țările cu un indice ridicat mai puțin de 3 zile, trebuie să prezinte un test negativ. Pentru cei care vin să stea mai multe zile trebuie să stea în carantină timp de 14 zile.

• Rămâne valabil indicele de 1,5 (rata de infectare) în funcție de care se închid sau nu restaurantele și cafenelele.

• carantinarea localităților care depăsesc 3 la mie în ultimele 14 zile.

• interzicerea venimentelor precum nunți, botezuri în localitățile care au un indice mai mare de 1,5 la mia de locuitori.

• închiderea restaurantelor în zonele unde indicele este mai mare de 1,5 la mia de locuitori.

• este luată în considerare închiderea sau suspendarea activității pentru agenții economici care nu respectă regulile.

• instituțiile publice si private să ia în calcul munca de acasă sau, acolo unde nu se poate, să ia în calcul decalarea programului, în zonele unde se depăsește 1,5 la mia de locuitori.

• sărbătorile religioase fără participarea pelerinilor din alte localități. „Riscul major este pe durata transportului până la localitatea respectivă și înapoi acasă. Dacă se stă ore, este suficient să fie o singură perioasnă ca toată lumea din autocar să fie infectați”, a spus Raed Arafat. Participanții la sărbătorile religioase sunt numai cei care sunt în localitatea respectivă. Cu alte cuvinte, pelerinajul de Sf. Paraschiva, de la Iași, are toate șansele să fie anulat, doar locuitorilor capitalei Moldovei fiindu-le permis să participe.

• controalele vor fi intensificate, dar așteptăm colaborarea populației cu autoritățile: purtarea măștii, distanțarea, dezinfectarea pe mâini, dezinfectarea suprafețelor care să ducă la un trend descendent al infectărilor

• persoanele alese la scrutinul electoral din septembrie să poată depunde jurământul de învestire online, fără prezența fizică, dacă persoana respectivă se află în izolare”

De altfel, în unele zone din țară s-au introdus măsuri suplimentare:

La București, DSP a propus Comitetului municipal pentru situații de urgență mai multe măsuri:

Printre acestea: închiderea restaurantelor și cafenelelor, interzicerea organizării evenimentelor private în cadrul saloanelor de evenimente, obligativitatea purtării măștii în jurul unităților de învățământ, pe o distanță de maximum 100 de metri, și intensificarea acțiunilor de control în transportul în comun, piețe, târguri, piscine interioare.

• La Iași, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis, luni, suspendarea activității din restaurante și cafenele în municipiul Iași și în mai multe comune, unde incidența cumulată a cazurilor în ultimile 14 zile este mai mare de 1,5 la mia de locuitori. Spectacolele, concertele și evenimentele culturale din municipiul Iași și alte câteva comune sunt interzise în perioada 06.10.2020 – 12.10.2020. Totodată, primarul Mihai Chrica le-a cerut ieșenilor ca, în perioada 8 – 15 octombrie, când are loc pelerinajul de Sf. Parascheva, să evite deplasarea la Catedrala Mitropolitană, precum şi orice alte zone aglomerate.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Botoșani  a decis ca părinții care vin să ducă sau să aducă la școală copiii vor fi nevoiți, de marți, să poarte mască de protecție pe o zonă de 100 de metri în jurul unităților de învățământ din tot județul. Măsuri similare au fost luate și la Galați și Cluj.

SPUNE-TI PAREREA