Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale a României, a declarat că situațiile în care mandatul parlamentarilor se poate prelungi sunt doar patru – prevăzute clar în Constituție: stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.

„Lor le-ar conveni să se porneasă războiul de 100 de ani. Și după 100 de ani, încă 3 luni în care să facă alegeri”, a declarat acesta astăzi pentru hotnews.

În momentul de față, data alegerilor parlamentare este incertă, deoarece PSD dorește amânarea acestora în contextul epidemiologic actual, iar PNL insistă ca alegerile să fie ținute în 6 decembrie.

Mandatul actualului parlament încetează pe 21 decembrie 2020, însă alegerile pot fi organizate în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului. Problema ar fi că după 21 decembrie actualul Parlament nu mai poate adopta legi organice, inclusiv legea bugetului, ci doar legi ordinare, cu impact mai mic.

Liderii PSD, Pro Romania și chiar PMP spun că ar trebui ca alegerile să țină cont de sănătatea populației și de faptul că efectele alegerilor locale în ceea ce privește creșterea numărului de cazuri se vor vedea doar peste două săptămâni.

Astăzi, 2 septembrie 2020, au fost raportate, la nivel național, 2.343 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19). De asemenea au fost înregistrate alte 53 de decese ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.795. Dintre acestea, 571 sunt internate la ATI.

Cu toate acestea, liderii PNL, USR+ și UDMR sunt de părere că alegerile ar trebui organizate pe 6 decembrie, acuzând celelalte partide, mai mult sau mai puțin, că se folosesc de contextul epidemiologic actual.

,, E prevăzut limpede în Constituție că mandatul parlamentarilor poate fi prelungit doar în patru situații clare. La împlinirea termenului de 4 ani pentru care Parlamentul a fost ales (n.r. – 21 decembrie 2016), le încetează mandatul. Deși i-a expirat mandatul, Parlamentul rămâne însă în funcție până la intrarea în atribuții a noului Parlament, dar în această perioadă nu poate modifica Constituția, nu poate adopta legi organice, nu prea mai poate face nimic.

• De la data la care a căzut ghilotina și li se încheie mandatul, iar în acest termen de 3 luni poate fi stabilit un termen pentru alegeri și pot fi făcute alegeri oricând. Până acum, data alegerilor o stabilea Guvernul, acum vor să o stabilească ei, parlamentarii, iar Curtea Constituțională le-a admis, numai că deocamdată legea nu este promulgată.

• Propunerea legislativă (n.r. – proiectul care prevede stabilirea datei alegerilor pentru 14 martie) prevede stabilirea datei alegerilor și își va urma cursul, iar Parlamentul va stabili data alegerilor, chiar dacă legea care îi dă această posibilitate nu apare încă. Se duce la CCR și Curtea le va zice «foarte bine» „, a mai adăugat Augustin Zegrean, tot pentru hotnews.

SPUNE-TI PAREREA