85% din conducerile inspectoratelor școlare județene din România au fost schimbate în mai puțin de un an de gevernare liberală. Între noii numiţi, 31 sunt membri PNL, iar 25 dintre aceștia candidează la alegerile locale pentru poziţii de consilieri locali sau judeţeni. Schimbarea s-a produs și în Bistrița-Năsăud, unde Mihai Mureșan a revenit la conducerea ISJ după o lungă absență. Inspectorul general cadidează pe lista PNL la Consiliul Județean Bistrița-Năsăud. Alți doi inspectori școlari care candidează e listele PNL sunt Daniela Hudrea și Doina Macarie.

Deşi Monica Anisie era o susţinătoare a concursurilor pentru posturile de inspector şcolar general, a ales, totuși, varianta numirilor politice.

La alegerile locale din 2016, într-o perioadă dominată de PSD în teritoriu, au fost 12 inspectori şcolari generali care au candidat pe listele social-democraţilor.

În 2017 fostul ministru al Educaţiei Liviu Pop, sub pălăria guvernării PSD, schimba peste noapte 13 inspectori şcolari

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ transitea un mesaj, la începutul acestui an, prin care atrăgea atenția că „a sosit momentul să se pună capăt acestui flagel care a adus mult rău educației și anume, politizarea funcțiilor de conducere”. Într-un mesaj remis presei la împlinirea a 161 de ani de la Unirea Moldovei cu Țara Românească, FSLI – unul dintre marile sindicate din educația preuniversitară – acuza că „politicul a căpușat sistemul public, lovind chiar în zone de interes național, cum ar fi sistemul de învățământ”.

SPUNE-TI PAREREA