Doar 10% dintre candidații la șefia Consiliilor Județene sunt femei, se arată într-un material statistic, referitor la reprezentarea femeilor în cadrul alagerilor locale din 27 septembrie, publicat de Europa Liberă.
Practic, din totalul celor 348 de candidați înscriși pentru a ocupa un fotoliul de președinte de Consiliu Județean, în România, doar 36 sunt femei, adică circa 10%.

Doar 22,9% este procentul de femei care candidează la alegerile locale din 27 septembrie (pentru toate cele patru tipuri de funcții: primar, președinte de consiliu general, consilier local, consilier general).
Când vine vorba despre candidaturile la primăriile celor 41 de municipii, la care se adaugă și Bucureștiul, în total, pentru primăriile municipiilor, la care se adaugă primăria generală a Capitalei și primăriile de sector, sunt 517 candidați. Dintre aceștia, doar 16% sunt femei.
Femeile continuă să fie slab reprezentate și la alegerile locale din 2020, iar acest lucru s-ar putea schimba pe viitor doar dacă s-ar putea impune cote pentru respectarea egalității de gen, cred specialiștii consultați de Europa Liberă.

Silvia Galben

Aproape jumătate dintre județe (18) nu au nicio femeie candidat pentru șefia Consiliului Județean. Printre județele care nu se află pe harta „misoginismului“ în politică se află și Bistrița-Năsăud care are, în premieră, un candidat femeie: pe Silvia Galben, de la Partidul Mișcarea Populară. Silvia Galben este un exemplu de determinare dar și sensibilitate feminină, fiind foarte apreciată de către colegii săi de partid. Este cadru didactic la o școală unde învață copii cu nevoie speciale și este implicată în munca unor ONG-uri cum ar fi Fundația Inocenți. Partidul se bazează pe ea pentru a obține un scor bun la alegrea președintelui de Consiliul Județean, fiind o femeie cu o reputație bună, cara a candidat și la alegerile parlamentare.

La Primăria Municipiului Bistrița candidează două femei, Doris Rai (candidat independent) și Rodica Dobraniș (POL). Ambele au intrat în luptă decise să demonstreze că au șansa lor, egală cu a bărbaților, de a accede la o funcție publică importantă. Campania nu a fost ușoară pentru niciuna dintre ele, fiind, de multe ori, ținta ironiilor din presă, dar și a atacurilor nu tocmai onorabile, din partea celorlalți contracandidați. Doris Rai a ales o variantă de campanie mai soft, fiind vizibilă, în mod special, în mediul online. A venit cu modalități ingenioase și tinerești de prezentare a ideilor sale și a programului electoral, cu linii clare, fără să fie stufoasă ori să promită prea multe.

Rodica Dobraniș a fost mai bătăioasă, fiind mai tot timpul pe „pe teren“, în mijlocul oamenilor. Și-a pus la bătaie imaginea de antreprenor, de mamă a doi copii campioni, de femeie hotărâtă și pusă pe fapte mari. Păcat că a încheiat această campanie pe un ton sarcastic și ușor răutăcios, refuzând o dezbatere cu Doris Rai și dovedind lucrul pe care mulți îl știau deja: rivalitatea dintre femei e mai puternică decât solidaritatea de care ar trebui să dea dovadă, având în vedere că sunt, încă, o minoritate în lumea bărbaților.

În ciuda cifrelor dezamăgitoare privind reprezentarea femeilor la alegerile din 2020, tot stăm bine, în Bistrița-Năsăud, pentru că mai multe femei au avut curajul să candideze la primării chiar și în mediul rural, unde patriarhatul se află încă la el acasă. Astfel, sunt câteva femei care se bat pentru funcția de primar în comunele din județ:

  • Roxana Pașc (PNL) la Șieu, care se luptă cu primarul în funcție, Ionuț Cifor, susținut de Alianța pentru Bistrița-Năsăud
  • Jurnalista Florica Dura (USR) la Mărișelu, primărie condusă de Horea Peruț (PSD)
    Ionela Benzan (PMP) tot la Mărișelu
  • Cristina Călugăr (USR) la Budacu de Jos, care luptă cu primarul în funcție, Alexandru Simionca
  • Cristina Moldovan (PMP) la Galații Bistriței
  • Dorina Mariana Boca (candidat independent) la Galații Bistriței
  • Otilia Hoza (PMP) – Ciceu Mihăiești

Partidul cel mai „prietenos“ cu femeile pare să fie PMP, care are și candidat la Consiliul Județean, trei femei candidați al primăriile din județ și mai multe femei pe locuri eligibile, pe listele de consilieri pentru Consiliul Județean și Primăria Bistrița.
Ionuț Simionca, președintele partidului, se bazează pe doamne, le apreciază și asta se vede și prin faptul că ele sunt pe primele locuri pe liste.

Una dintre calitățile doamnei Silvia Galben este onestitatea. O altă calitate a dumneai este că este un om foarte harnic și implciat. Cred că poate să facă performanță și să muncească în folosul comunității. Este o femeie foarte sinceră și onestă. Este profesor, a făurit multe caractere. Eu mă bazez foarte mult pe doamne și în lista de consilieri municipali, pe primele locuri sunt doamnele. La fel și la județ. Nu facem discriminare de gende, chiar susține doamnele pentru poziții publice și candidaturile lor merg după principiul meritocrației“, a declarat Ionuț Simionca.

În mod paradoxal, USR-ul nu dat prea multe șanse femeilor, deși deputatul Cristina Iurișniți a transmis recent, un mesaj ferm de susținere a femeilor-candidați.

„Cu 10 zile înaintea alegerilor locale, în calitate de președinte al Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi a Camerei Deputaţilor țin să transmit mesajul nostru ferm de susținere a femeilor candidate pentru un post de primar, consilier local sau județean. Fie că sunt independente sau înscrise pe listele formațiunilor politice în această cursă electorală, femeile care au decis să se implice în administrația locală și-n viața politică din România merită tot respectul și sprijinul nostru“, a transmis Cristina Iurișniți.

Pe lângă faptul că USR-ul nu excelează în ceea ce privește numărul de femei pe listele pentru consilii, acestea nici nu se află pe locuri eligibile. Totuși, compensează la capitolul curaj, având, după cum am văzut, două femei candidați la primării de comune. La Consiliul Județean USR are 3 femei pe listă, iar la Consiliul Local al Municipiului Bistrița, 4.

Doina Macarie

Nici PNL-ul nu are prea multe femei pe listele de consilieri. La Consiliul Județean se regăsesc 4 femei pe listă, prima fiind Viorica Calo, dar abia pe locul 15. La Consiliul Local al Municipiului Bistrița candidează 4 femei, cea mai importantă fiind Doina Macarie, profesor, care se află pe un loc eligibil.

Alianța pentru Bistrița-Năsăud (PSD-ALDE-Pro România-UDMR) are 11 femei pe listele de candidați pentru posturile de consilieri județeni în Bistrița-Năsăud și 6 femei pe lista de consilieri municipali.
Alianța a scos în evidență, la alegerile din acest an, numărul de tineri candidați (247), printre care și multe tinere.

Mihaela Ivan

Întâi, femeile și-au cerut dreptul la educație, apoi au cerut dreptul la vot. Acum femeile luptă și cer să fie ascultate și să nu mai fie ostracizată dorința lor de a face și de a avea o voce. Cam ingrată postura unei femei în mediul politic, lucru pe care îl văd de mult timp și îl simt în ultima perioadă pe pielea mea. Dar e foarte interesant că cei care condamnă femeile și le pun piciorul pe cap, verbal, sunt bărbați care au și ei o mamă. O mamă pe care o iubesc foarte tare și nu ar accepta vreodată ca cineva să se comporte urât ori să vorbească urât cu mama lor. Însă ei o fac. Cumva, ne pierdem umanitatea atunci când vedem alt om că își dorește să facă niște lucruri pentru oamenii din jur. Atât de tare sa înrăit lumea, încât în fiecare om vedem pe cineva egoist, în loc să apreciem că cineva luptă și își dorește să aducă schimbarea de care tot pomenim. Nu acordăm nimănui șansa să demonstreze se poate face. Femeile care intră în lupta asta politică, au o doză de ambiție și de testosteron care ar fi. O femeie, atunci când intră în luptă, își dorește să facă, doar că ea nu este numai om politic, om abițios, este și mamă, soție, fiică, angajată undeva. Femeia e mult mai complexă. Este un poem sanscrit care spune că femeie este casa, și casa este baza societății. Când ne construim casele, ne construim și comunitatea. Femeia nu are cum să lipsească din viața politică. Ea vine cu partea asta emoțională, poate să aibă grijă de niște aspecte pe care bărbații nu le văd. Pe lista Alianței pentru Bistrița-Năsăud sunt o mână de femei care își doresc tare mult să demonstreze că femeile au puterea de a schimba lucrurile, de a le îmbunătăți, și de a crește comunitate. Stă în noi să avem grijă. Mediul poltic e o scenă a conflictului și femeile devin și mai luptătoare. Femeile care există pe listele Alianței pentru Bitrița-Năsăud toate sunt un exemplu în societate, sunt luptătoare și merită să li se dea ocazia să arate ce pot“, a declarata Mihaela Ivan purtătorul de cuvânt al Alianței pentru Bistrița-Năsăud.

Și alte partide au acordat reprezentativitate femeilor, pe listele lor de candiați. Din 36 de candidați ai PER, la psoturile de consilieri județeni, 7 sunt femei. PPU-SL are 8 femei pe listă, PNȚMM 3 femei, din doar 9 candidați, Partidul Verde 11 femei, iar ADN și AUR câte un candidat.

La Consiliul Local al Municipiului Bistrița, partidul care acordă prima șansă femeilor este POL, cu 14 femei pe listă și candidatul la Primăria Bistrița, Rodica Dobraniș. Partidul Verde are pe lisă 12 femei,
PPU-SL 7 și PER 2.

SPUNE-TI PAREREA