Flaviu Lupșan, unul dintre cei mai logevivi primari din Bistrița-Năsăud, este la conducerea comunei de 24 de ani, având la activ 6 mandate. Aceasta candidează pentru un nou mandat și cred că, după încă patru ani, își va fi terminat munca în comună și aceasta va fi o adevărată comună europeană. El este de părere că turismul va reprezenta viitorul, după ce valorificarea lemnului nu va mai fi o opțiune.
Flaviu Lupșan își amintește cum arătau primăria, dar și alte spații din comună, acum 24 de ani.

La momentul preluării, nici sediu administrativ nu exista. Doar niște uși cu broaște dispărute, sobe de teracotă, care erau, pe jumătate coșuri de gunoi, o sală de nunți total improprie, fără instalații electrice, fără grupuri sanitare, cu niște uși improvizate. La fiecare eveniment,fiecare își aducea de acasă, începând de la becuri, dulii, prize, mobilier și așa mai departe. Cam așa arăta sala de nunți, nu vă mai spun celelalte. Școlile arătau deplorabil. Copiii își aduceau de acassă lemnele în fiecare zi. Dispensarul era jumătate ars, jumătate funcționa așa cum funcționa… La primărie eram un grup de vreo 4-5 salariați, îcercam să ne facem treaba pe cât posibil, dar condițiile erau sub orice critică. Lipsea tot ce înseamnă partea de birotică, nu aveam nici lemne de foc…“, povestește Lupșan.

De-a lungul celor 6 mandate, comuna s-a schimbat radical. Doar în perioada 2016-2020, primăria a accesta fonduri de peste 17 000 000 de euro – fonduri europene, prin PNDL, POR, PNDO, de la guvern sua din bugetul local.

Au fost realizate reparații la străzi și drumuri forestiere, îndiguiri, pietruiri, reparații podețe, modernizări și asfaltări. S-a construit o capelă mortuară, un centru civic în cartierul str. Fabricii, s-a reabilitat Școala Gimnazială nr. 1, s-au efectuat reparații la primărie, s-a modernizat creșa, s-a amenajat o bibliotecă, , s-a contruit și amenajat o piață, parcuri și un teren de sport. Acestea sunt doar o parte din investițiile derulate, urmând și o listă de investiții vitoare, pentru perioada 2020-2024.

O parte din proiecte sunt deja în fază avansată, sunt depuse la anumite instituții ale statului. Altele sunt în linie dreaptă, se aștaptă momentul semnării contractelor de finanțare. Aici mă refer la partea de infrastructură pe domeniul sănătății, dar foarte mult ne axăm pe partea de infrastructură de drumuri și apă-canal, în continuare. La drumuri, tot ce e în amonte de CFR, pentru că, mai deunăzi erau doar drumuri de hotar, drumuri ale cetățenilor, iar în urma finalizării cadastrului general, ele au devenit deja proprietate publică și am reușit să depunem proiecte și pe aceste tronsoane de drum. Cel de-al doilea obiectiv este extinderea rețelei de apă canal. Ea există din 2012, dar sunt anumite străzi cuprinse în continuare, astfel încât să închidem în totalitate localitatea“, a spus Flaviu Lupșan.

Parimarul spune că, în patru ani, Lunca Ilvei va arăta ca o adevărată comună europeană.

La ceea ce mi-am propus, cred că ar arăta ca și o adevărată comună europeană. Puțin mai lipsește până la a ajunge la stadiul respectiv. Pe lângă ceea ce am făcut, pe lângă lucrurile cu care ne-a înzestrat Dumnezeu, care se pot vedea cu ochiul liber, începând de la dealuri, munți, păduri, ape minerale, oameni deosebiți, gospodari, harnici și de caracter, sunt convins că la momentul finalizării celor patru ani care urmează în Lunca Ilvei, chiar nu voi mai avea nimic de făcut“, a spus Flaviu Lupșan.

El a mai precizat că turismul este prioritatea zero pentru următorul mandat, fiind opțiunea de viitor pentru bunăstarea locuitorilor.

Turismul este prioritatea noastră zero pentru următorul mandat. Am reușit ca, acum doi ani, să cuprindem și Lunca Ilvei în categoria Ordonanței de Guvern cu privire la înscrierea în programul național Schi în Carpați. Deci intenționăm să facem o pârtie de schi în fondul forestier. Urmează ca de aici să începem procedura de scoatere a zonei din fond forestier, după care vom intra într-un parteneriat, cu un partener străin.
Ne-am interesat și am reușit să obținem trecerea acestui traseu Via Transilvanica prin localitate și nu numai anul trecut am avut aproximativ 500 de turiști care au tranzitat localitatea și care au poposit pe timpul nopții, care au servit produsele noastre aici, în anumite locații. Au adus un plus valoare. Iar imaginea adusă localității cred că ne-a avantajat cel mai mult“, a apreciat Lupșan.

Una dintre prioritățile sale a fost, la începutul primului mandat , să creeze locuri de muncă.

Asta a fost una din prioritățile mele când am preluat primul mandat, crearea de locuri de muncă. Era o problemă, fost fabrică care existase în 1950, era închisă. Riscam să devină o ruină. Am reușit ca prin oameni de suflet la acea vreme să scoatem la vânzare fabrica, să convingem pe domnul Iugan să preia acest activ. A fost o alegere nemaipomenită, pentru că sunt aproximativ 400 de locuri de muncă numai aici,
la care se adaugă și ceilalți agenți economici axați pe prelucraea primară a lemnului, avem o fabrică de prelucrare a laptelui, unde lucrează câțiva zeci de oameni. Și iată că, în felul acesta, în mare, am acoperit tot ce înseamnă forță de muncă“, a spus primarul.

Totuși, el crede că exploatarea lemnului nu va mai fi o opțiune, peste câțiva ani.

Turismul este viitorul. Problema cu lemnul care există în zonă, și care aduce bani la bugetul local, va fi o poveste care în câțiva ani se va finaliza, din cauza destabilizărilor care apar. Se vor pune niște legi foarte drastice, în ceea ce privește tăierea pădurilor. Dar noi trebuie să fim pregătți pentru turism. Avem un potențial deosebit. Avem gospodari care sunt capabili să facă, important este ca viitorul exercițiu financiar să fie mai flexibil în ceea ce privește accesarea de fonduri și crearea posibilității cetățeanului de a construi ceva, o pensiune, o agropensiune, ceva ce să îi dea posbiliatea să își valorifice produsele direct“, a concluzionat Flaviu Lupșan.

SPUNE-TI PAREREA