195 792 lei daune materale și 10 000 de lei daune morale este „nota de plată“ pe care priamrul comunei Budești, Vasile Codrea, trebuie să o plătească unui fermier din comună, după ce l-a privat de folosința unei suprafețe de 64 ha de pășune, prin organizarea unei licitații nelegale.

Licitația a fost anulată printr-o sentință judecătorească – sentința civilă nr. 71/2020 – sentință mențintă și la Curea de Apel Cluj. Sentința este definitivă și fără cale de atac. Acesta este finalul poveștii pentru familia Macarie, o familie de fermieri din localitate care a luptat pentru drepturile ei.

Întreaga poveste, aici:

De ce și-a pus un fermier, la poartă, o pancartă prin care cere demisia primarului. Rețeta unei administrații rurale pentru falimentarea agriculturii

Sumele cerute ca despăgubire reprezintă daune materiale care inclus subvenția APIA neîncasată, furaje și cheltuieli pe care oamenii au fost siliți să le facă pentru a-și crește animalele, în lipsa accesului la pășune.

„Prin emiterea unor acte adminsitrative nelegale ne-ați prvat de folosința suprafeței de 64 de ha pășune, situație prejudiciabilă pentru noi, întrucât am fost nevoiți să facem cheltuieli suplimentare și am fost privați de beneficiul subveniei acordate prin programul APIA“, arată reclamanții în somația transmisă primarului din Budești.

Conform unor surse neoficiale, primarul refuză să ia în calcul plata acestor despăgubiri, susținând că ar mai avea căi de atac. Acesta este doar un exemplu care arată atitudinea sa față de fermieri într-o comună în care agricultura este o activitate de bază. Timp de 20 de ani, Vasile Codrea a păcălit comunitatea din Budești că va introduce apa curentă, lucru care a rămas și azi la stadiu de promisiune electorală. Între timp, comuna a îmbătrânit și tinerii au ales să plece, în lipsa unor condiții de a duce un trai decent. Potențialul agricol al comunei nu a fost valorificat și nu se vede în bunăstarea comunității, ci doar în aservirea unor grupuri de interese.

Primarul-navetist a avut, însă, tupeul să participe la o discuție despre agricultură, alături de Ministrul Agriculturii Adrian Oros, prezent în Bistrița-Năsăud, la sfârșitul săptămânii trecute, în mai multe comunități în care repornirea agriculturii este esențială pentru dezvoltare. Un gest care a luat prin surprindere locuitorii din Budești care nu prea au avut ocazia să îl vadă prin comună, în mijlocul lor, vineri după-masa, când primarul rupe ușa să plece la Bistrița.

SPUNE-TI PAREREA