Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a făcut ieri o vizită în județul Bistrița-Năsăud, în mai multe localități unde agricultura este o preocupare de bază.

Acesta s-a ajuns și în mijlocul comunității din Budești, o comună în care agricultura este vitală. Adrian Oros, alături de candidatul PNL la Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, au venit să vorbească cu oamenii, să le răspundă întrebărilor legate de agricultură, dar și să îl susțină pe candidatul lor la Primăria Budești, el însuși fermier.

Județul Bistrița-Năsăud se poate dezvolta într-un singur fel: doar pe această variantă, a agriculturii. Crescând animele, dezvoltând ferme, ferme mici, ferme mari sau mijlocii, măcar, și încercând să ținem pasul cu tot ceea ce însemna agricultură europeană. Cum? Într-un mod foarte simplu: aducându-i pe care condusc aceste ministere la noi acasă și stând de vorbă cu oamenii.

În momentul în care ai tineri, tineri până la 40 de ani care fac agricultură, trebuie să reușim să-i ajutăm, să venim cu subvenții, să venim cu programe europene. Urmează un exercitțiu fnanciar viitor, în urma căruia județul Bistrița-Năsăud ar trebui să arate altfel. Astăzi, dacă mă uit pe câmpuri, avem câmpuri care sunt pârjolite, dacă mă uit la animalele noastre și le comparăm cu perioada de dinainte de ’89 o să vedem că nu mai avem nici jumătate din efectivul de animale pe care l-am avut atunci și dacă mă uit la fermierii noștri o să vedem că au vârste undeva peste 60 de ani, marea majoriate“, a spus Stelian Dolha.

„Mă aflu pentru prima dată la Budești, deși nu m-am născut nu foarte departe, pe Valea Someșului, la Gherla, și de multe ori am trecut fie spre Mureș, fie spre Baia-Mare prin județul dumneavoastră.
Am venit să vă cunosc acasă la voi, pentru că acolo la minister vin aproape zilnic șefii asociațiilor, președinții asociațiilor de crescători de animale, președinții asociațiilor de agricultori. Ne sfătuim în această perioadă cum să finanțăm și cum să dezvoltăm agricultura din România, în următoarea perioadă. O să vedem care din scheme trebuie finanțate, care au avut rezultate bune, care n-au avut rezultate, să renunțăm la ele, să indentificăm popbleme, să găsim soluții. Pentru că în fiecare zonă din țară și în fiecare sector de activitate, sunt nevoi diferite. Oriunde mergem, problemele diferă. Este o anumită specificitate a locului. Și cel mai bine poți să iei pulsul aici, la firul ierbii, când discuți cu oamenii, cu fermierii“, a declarat ministrul Adrian Oros.

De asemenea, a luat cuvântul și Sebastian Moldovan, candidatul PNL la Primăria Budești, un fermier care se lovește el însuși de problemele acestui domeniu.

Nu sunt un om al vorbelor, sunt un om al faptelor, sunt un om al locului, un om care trudește de dimineața până seara ca să își muncească pământul. E greu dar îmi crește inima când îmi văd roadele muncii. În mijlocul nostru se află ministrul Agriculturii, Adrian Oros, și nu este întâmplător că se află în comunitatea noastră, un loc în care agricultura este viitorul. Vreau să ne putem bucura de o viață mai bună la noi acasă, în Budești, să muncim pământul să ne creștem animalele și să ne bucurăm de roadele muncii noastre, să știm că truda noastră este răsplătită corect. Numai uniți vom putea face acest lucru“, a spus Sebastian Moldovan.

La întâlnire a luat parte și primarul în funcție, Vasile Codrea, un lucru surprinzător pentru bdueșteni, având în vedere că acesta face naveta între Bistrița și Budești, și rareori se află vineri după masă prin comună, lucru care nu a trecut nesancționat de către contracandidatul său.

SPUNE-TI PAREREA