S-a dat startul programul Casa Eficientă Energetic, prin intermediul căruia circa 9.000 de români pot beneficia de o finanțare nerambursabilă de 15.000 euro (70.000 de lei), pentru eficientizarea energetică a locuinţelor, conform unui comunicat al Ministerului Mediului. Programul vine cu un buget de 430 de milioane de lei, iar scopul este reducerea consumului de energie din casele românilor și a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Mai precis, este vorba despre creșterea eficienței energetice și/sau utilizarea energiei din surse regenerabile în locuințele unifamiliale existente, situate întrun imbobil-construcție având regim de înălțime de cel mult 3 nivele. Românii pot beneficia de o primă energetică în valoare de maximum 15.000 de euro (aproximativ 70.000 de lei), sumă pe care Ministerul Mediului o finanțează prin AFM.

„Casa Eficientă energetic este unul din programele la care țin foarte mult și care va ajuta foarte mult și populația, și economia, și mediul. Cele mai multe case nu sunt bine izolate. De aceea, pierderile de energie ajung până la 30% prin pereții exteriori, 25% prin geamuri sau acoperiș. Se știe că, astăzi, sectorul clădirilor este unul din cei mai mari consumatori de energie și cea mai mare sursă de gaze cu efect de seră. Programul nostru are o mare componentă de mediu, dar și una economică și socială: o astfel de investiție duce la reducerea la jumătate a facturilor de energie și, implicit, la scăderea consumului național de energie”, spune ministrul Costel Alexe.

Toţi cei interesaţi de „Casa Eficientă Energetic”, trebuie să depună online cererea pentru prima energetică, însoţită de un certificat de performanţă energetică iniţial şi un audit energetic al casei unde vor să facă lucrarea. Imediat după acceptarea cererii, proprietarii vor primi un număr unic de înregistrare şi au la dispoziţie 15 de zile pentru a depune dosarul investiţiei. După aprobarea dosarului, lucrările pot începe şi se pot derula într-o perioadă de maximum 18 luni. La final, AFM decontează 60% din investiţie, după un nou audit energetic al casei.

SPUNE-TI PAREREA